Financiën obstakel voor beroep Indymedia

“We willen heel graag in hoger beroep, maar we hebben geen geld”, vat Lizet van Indymedia de problemen samen. “Het is heel wrang, maar het lijkt erop dat een partij met veel geld, zoals Deutsche Bahn, ons op deze manier het zwijgen op kan leggen. We staan met de rug tegen de muur.”

Vorige week donderdag oordeelde de Amsterdamse rechter R. Orobio de Castro dat Indymedia een aantal links naar kopieën van de site van het Duitse tijdschrift Radikal moest verwijderen.

De Duitse spoorwegen proberen al enige tijd om twee artikelen uit Radikal, waarin wordt uitgelegd hoe de seinkastjes en bovenleidingen van Deutsche Bahn kunnen worden gesaboteerd, van internet te weren. Eerder dwong Deutsche Bahn internetaanbieder XS4ALL (waar de site van Radikal staat) al om de twee artikelen te verwijderen.

Persvrijheid

Volgens Christiaan Alberdingk Thijm heeft de uitspraak van donderdag vergaande implicaties. “De vrijheid van de pers is in het geding. Volgens ons is het plaatsen van een hyperlink iets wezenlijks anders dan het publiceren van een artikel zelf.”

“Bovendien was er in deze zaak geen sprake van een directe hyperlink, maar van een link naar een site, waarvandaan vervolgens weer moet worden doorgeklikt om bij het onrechtmatige materiaal uit te komen. Als je dat verbiedt, verbied je dus heel veel. Het gemak waarmee dit vonnis is gesproken, baart mij grote zorgen. Ik zou dan ook graag in hoger beroep gaan.”

Dat hoger beroep lijkt echter te stranden op geldgebrek van Indymedia. Alberdingk Thijm: “Dergelijke procedures zijn kostbaar. Ik had al korting gegeven.” Lizet van Indymedia geeft de moed nog niet op. “We gaan proberen dat geld alsnog bij elkaar te krijgen.”