Buma neemt server in beslag, drie arrestaties

Via de zogeheten Gamesquad-server van die provider werden onder meer films, muziekalbums en computerspellen aangeboden. Het zou in totaal gaan om 60 Gb aan auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Bij de inval, die vorige week woensdag plaatsvond, is de server van de kabelprovider uit Veendam in beslaggenomen. Bovendien is de persoon die verantwoordelijk was voor de Gamesquad-server aangehouden.

De opsporingsdienst van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra kwam de server op het spoor bij een inval die een week eerder plaatsvond bij ‘Divx for you’, een aanbieder van illegale cd-r kopie├źn met daarop met name illegaal gekopieerde films. Daarbij werden twee arrestaties verricht.

“Het bleek dat die mensen hun materiaal van de Gamesquad-server haalden”, aldus Tim Kuik van de aan de Buma/Stemra gelieerde Stichting Brein. “De provider had die server aanvankelijk bedoeld als forum en voor online gaming. Maar in de praktijk was de server verworden tot een verzamelplaats van grote hoeveelheden games, software, muziek en films.”

Kuik schat dat de Gamesquad-server ‘een halfjaar tot een jaar’ actief is geweest. Het Openbaar Ministerie in Groningen behandelt de twee zaken.