Emule.nl verwijdert filmlinks onder druk A-Film

Op Emule.nl prijkt nu de volgende mededeling: “Let op! Films van A-Film worden niet geaccepteerd en verwijderd! Hiermee respecteren wij de wens van de rechthebbenden.” Filmdistributeur A-Film had gedreigd met juridische stappen als Emule.nl niet zou stoppen met het plaatsen van links naar films van A-Film.

Joris van Wijk, juridisch medewerker van A-Film, zegt ’tevreden’ te zijn met de beslissing van Emule.nl. “In het algemeen moeten websites zoals Emule.nl er van uitgaan dat alle films waarnaar zij linken, onrechtmatig openbaar gemaakt worden.”

“Bij films die nog niet in de bioscoop verschenen zijn en nog niet te huur en te koop op video zijn, is het helemaal duidelijk dat het een onrechtmatige openbaarmaking betreft.” Emule.nl linkte onder meer naar ‘Lord of the Rings’, voordat die film in Nederlandse bioscoop te zien was.

A-Film heeft een overwinning behaald, geeft Marcel van Es van Emule.nl toe. “Ik stond met mijn rug tegen de muur. Als hobbyist kan ik niet zoveel beginnen tegen A-Film. Zo’n juridische procedure kost handenvol geld en dat heb ik niet. Ze halen je op die manier financieel onderuit voor er een uitspraak is.”

Proefkonijn

Van Es verwacht dat er meer zaken zullen volgen. “Als de filmdistributeurs om zich heenkijken, kunnen ze zien dat er talloze sites zijn met links naar films. Die kun je wel allemaal gaan aanpakken, maar dat is dweilen met de kraan open.”

Op Emule.nl staan nog wel links naar films die niet door A-Film worden gedistribueerd. “Het wachten is nu op de volgende distributeur die zich meldt”, denkt Van Es. Hij noemt de uitkomst van de zaak ‘frustrerend’. “Maar ik wilde niet als proefkonijn functioneren.” Van Wijk: “Ik verwacht inderdaad dat andere distributeurs ons voorbeeld zullen volgen.”

Ook andere sites die linken naar films moeten zich zorgen maken. “In de toekomst zullen we internetpiraterij blijven aanpakken”, aldus Van Wijk. Op concrete plannen daartoe wil hij niet ingaan. “Als ik dat nu zou zeggen, is het effect weg.”