Chello helpt bij oprollen oplichtersbende

De verdachten zijn volgens politiewoordvoerder Gerard Vrooland allen afkomstig uit West-Afrika. Een verdachte raakte bij de arrestatie gewond. Hij sprong van driehoog naar beneden en is in een ziekenhuis opgenomen.

In totaal doorzocht de politie 23 woningen, voornamelijk in Amsterdam Zuidoost. Rechercheurs hebben bij de invallen deze week ongeveer 50.000 euro cash, computerapparatuur en vervalste (reis)documenten in beslag genomen.

De oplichters verstuurden volgens de politie grote hoeveelheden spam. Het ging daarbij in sommige gevallen om ‘meer dan honderdduizend spammails’. “De hoeveelheid mail was af en toe zo groot dat servers vastliepen.”

Via de mails probeerden de oplichters mensen te interesseren voor op het oog zeer lucratieve deals. Daarbij deden zij zich onder meer voor als een hooggeplaatst persoon of een familielid van zo iemand. Mensen die op dergelijke voorstellen ingaan, komen doorgaans van een koude kermis thuis. Zij betalen duizenden euro’s zonder dat ze daarvoor iets terugkrijgen.

Texaan

Eind vorig jaar kwam een Texaan in het nieuws die naar Amsterdam was afgereisd, nadat een Amsterdamse oplichtersbende hem per e-mail had benaderd. “Ze zeiden dat ze geld wilden investeren in Amerikaans vastgoed”, aldus de projectontwikkelaar Ken Farr tegenover WebWereld. “Ik had ze bijna 24.350 euro betaald.”

Farr besloot net op tijd om af te zien van de deal. Wel was hij 5.000 dollar kwijt aan de trip naar Amsterdam. Of Farr het slachtoffer was de bende die nu is opgerold, kan de politiewoordvoerder niet zeggen. “Wij gaan niet in op individuele gevallen. Elke week krijgen we een aantal aangiften, voornamelijk van buitenlanders die naar Nederland zijn gekomen.”

De bende die Farr probeerde op te lichten, opereerde ook vanuit Amsterdam Zuidoost. De bende had diverse sites, waaronder WorldWide Courier & Securities. Die site is nog altijd online.

Providers

Bij het onderzoek heeft de Amsterdamse politie ‘medewerking gehad van providers’. Over de details van deze samenwerking wil de politie niets kwijt. “Het onderzoek loopt nog”, aldus de zegsman van de Amsterdamse politie. Hij sluit verdere arrestaties niet uit.

Het ligt voor de hand dat de internetaanbieders de namen en adressen hebben verstrekt van de mensen die de oplichtersmailtjes versturen. Mogelijk zijn er ook internetverbindingen afgetapt.

Nigeriaanse oplichtersmails worden vaak vanaf Chello-adressen verstuurd. Uit een inventarisatie die WebWereld vorig jaar uitvoerde, bleken oplichtersmailtjes waarin het woord ‘Netherlands’ voorkwam, bijna in alle gevallen afkomstig van Chello/A2000.

Een woordvoerder van Chello bevestigt dat de provider heeft meegewerkt aan het onderzoek. “In het belang van onze klanten en dienstverlening hebben we samengewerkt met de politie”, aldus Ronald van der Aart van Chello. Ook hij wil geen verdere details geven.

Dollarbiljetten

Het is niet voor het eerst dat in Nederland een ‘Nigeriaanse’ oplichtersbende wordt opgerold. Vorig jaar stond er ook al een West-Afrikaanse bende terecht. De leider werd veroordeeld tot vierenhalf jaar gevangenis. De anderen kregen celstraffen tussen de 301 dagen en drieënhalf jaar.

Eén van de slachtoffers, een hoogleraar uit Zwitserland die destijds bij de rechtszaak aanwezig was, betaalde in totaal 482.000 dollar. Het geld zou volgens de zwendelaars onder meer nodig zijn geweest voor het openen van bankrekeningen en de aanschaf van chemicaliën waarmee dollarbiljetten ‘schoongemaakt’ moesten worden.