Eerste grote spamactie tien jaar geleden

Op 12 april 1994 overspoelde het advocatenkantoor Canter & Siegel uit Phoenix, Airzona usenet (nieuwsgroepen) met grote hoeveelheden advertenties. Het was de allereerste, grootschalige spamactie.

Via de berichten in duizenden nieuwsgroepen boden de advocaten hun hulp aan bij de zogeheten ‘Green Card Lottery’, een loterij die de Amerikaanse overheid organiseert voor niet-Amerikanen die een permanente verblijfsvergunning (‘green card’) willen bemachtigen.

De internetgemeenschap sloeg hard terug. “Stuur kokosnoten en blikken spam naar Canter & Co.”, zo luidde de oproep van een verontwaardigde nieuwsgroepenlezer. Anderen stuurden e-mailbommen en lange zwarte faxen naar het advocatenkantoor.

Canter & Siegel waren niet de eersten die spam verstuurden. Uit onderzoek van ClariNet-oprichter Brad Templeton bleek vorig jaar dat het eerste spambericht al van 3 mei 1978 dateert.

Het ging om een bericht van het bedrijf Digital Equipment Corporation (later overgenomen door Compaq). Het betrof een uitnodiging voor een open dag waarop enkele nieuwe apparaten van het bedrijf te zien zouden zijn.

Het bericht leidde destijds al tot de nodige kritiek. Het was niet alleen slecht geschreven, maar volgens de ontvangers – alle gebruikers van Arpanet (zoals internet destijds heette) aan de Amerikaanse Westkust – bovendien in strijd met de ‘acceptable use policy’ van Arpanet. Arpanet mocht alleen gebruikt worden voor onderzoek- en onderwijsdoeleinden.