Opnieuw verzet tegen softwarepatenten

De organisatie van het protest verwacht dat ‘minimaal vijfhonderd mensen’ naar Brussel zullen komen. “Ze komen overal vandaan”, aldus Dieter Van Uytvanck, een van de organisatoren van de protesten van woensdag. “Ook uit de nieuwe lidstaten die in mei toetreden tot de Europese Unie, zoals Litouwen.”

In september vorig jaar leek het gevecht om het patenteren van software nog beslecht in het voordeel de tegenstanders van dergelijke patenten. Na een uitgebreide lobby van onder meer de open-sourcegemeenschap, besloot het Europees Parlement de voorstellen voor softwarepatenten flink bij te stellen.

“Destijds zei iedereen dat we er nooit in zouden slagen om het Europees Parlement te overtuigen. De grote bedrijven stonden tegenover ons. Maar met de hulp van de man op straat zijn we er in geslaagd het parlement te overtuigen”, zegt Van Uytvanck. Het Europarlement paste het voorstel van de Europese Commissie zo aan dat het patenteren van software uitgesloten is.

Nog extremer

Nu moeten de tegenstanders van softwarepatenten opnieuw de straat op. Deze keer richt het protest zich tegen de patentplannen van Ierland, de huidige voorzitter van de Europese Unie. Volgens de tegenstanders van softwarepatenten heeft de EU-voorzitter alle wijzigingen van het Europees Parlement weer ongedaan gemaakt.

“Het is nu nog extremer dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie”, meent Van Uytvanck. Volgens de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) maakt de nieuwe versie van het voorstel ‘onbeperkte patentering’ mogelijk.

Van Uytvanck meent dat het patenteren van software fnuikend is voor de innovatie. “Het geld gaat niet meer naar de ontwikkelaars, maar naar de patentafdelingen die de meest logische ideeĆ«n patenteren. Moet je je voorstellen dat de stelling van Pythagoras ooit was gepatenteerd, dan hadden we al die schitterende wiskundige formules nu niet gehad.”

Patenten zijn bovendien niet nodig om onderzoeksgeld terug te verdienen, stellen de tegenstanders van de softwareoctrooien. Zaken als het auteursrecht en het bedrijfsgeheim zijn volgens hen veel effectievere middelen.

Webstaking

De tegenstanders van de softwarepatenten vrezen dat de Europese Raad (waarin de betrokken ministers uit de lidstaten van de Europese Unie zitten) zich zullen laten leiden door een interne werkgroep. “In die werkgroep zitten voornamelijk mensen uit de patentindustrie”, waarschuwt Van Uytvanck. “Het is dus tijd om weer met z’n allen op de noodrem te trappen.”

Dat gebeurt woensdag met allerlei activiteiten in Brussel. De actievoerders zullen een betoging houden in de Europese wijk van Brussel. In de middag is er een conferentie waar politici en wetenschappers zullen discussiƫren over de zin en onzin van softwarepatenten.

Ook op internet wordt er geprotesteerd tegen de patentplannen. “Meer dan tweeduizend sites doen mee aan de ‘webstaking’. Deze sites plaatsen een aparte voorpagina waarop zij demonstreren tegen de plannen”, legt Van Uytvanck uit.

Meer informatie over de acties is te vinden op de site van Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) en op de site Softwarepatenten.be.