Dutchtone zet nu zelf sms-lijst online

Daarmee is Dutchtone naar eigen zeggen de eerste mobiele-telecomaanbieder die deze informatie online zet. Eerder had Radar, het consumentenprogramma van de Tros, al een van een medewerker van Dutchtone afkomstige lijst met opzegcodes en telefoonnummers van sms-aanbieders op zijn site gezet.

Woensdagmiddag besloot Radar deze lijst te vervangen door een nieuwe lijst, waarop de telefoonnummers van de sms-verstuurders ontbreken. Dutchtone had er bij Radar op aangedrongen deze informatie te verwijderen. Volgens Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg wilde Dutchtone daarmee ‘aanbieders die liever niet gezien worden’ beschermen.

In een verklaring stelt Dutchtone dat het door het publiceren van de lijst Dutchtone wil laten zien ‘dat zij openheid voorstaat en relevante informatie voor consumenten niet wil achterhouden’.

“Dutchtone is er vanuit dat oogpunt dan ook nimmer op uit geweest de informatie over het afmelden van sms-diensten van de website van Tros Radar verwijderd te krijgen. Wel heeft Dutchtone Tros Radar verzocht enkele niet relevante informatie uit de lijst te verwijderen.”

“Omdat Dutchtone met de verschillende contentproviders heeft afgesproken dat zij het eerste aanspreekpunt voor klanten is die zich willen afmelden voor bepaalde sms-diensten, wilde Dutchtone deze namen en telefoonnummers niet op de lijst vermeld hebben.”

Op diverse plaatsen staan inmiddels ‘mirrors‘ (kopie├źn) van de oude lijst (met de telefoonnummers van de sms-aanbieders). Volgens Dutchtone hebben gsm-bezitters echter niets aan de telefoonnummers van de sms-aanbieders als ze hun abonnement op een sms-dienst willen stopzetten.