Ratelband en Haitske grijpen naast domein

Het is onderhand een nationale sport geworden. Zo snel een nieuwe politicus of politieke partij zich aandient, registreren slimmeriken snel het bijbehorende domein op internet. Nog voor de politici dat zelf hebben kunnen doen.

De nieuwste slachtoffers zijn Emile Ratelband en Haitske van de Linde. Beiden waren zondag in de race om het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland. Van de Linde won nipt. Ratelband besloot daarop een nieuwe partij op te richten: Lijst Ratelband.nl. Zowel het domein Lijstratelband.nl als Haitskevandelinde.nl is inmiddels geregistreerd. Maar niet door de twee politici.

“Deze keer waren wij een keer de eerste”, aldus Anthony Potappel van It’s Logic. “We hadden het al verschillende keren geprobeerd, maar deze keer is het ons gelukt. Een medewerker van ons bedrijf heeft meteen het domein Lijstratelband.nl geregistreerd.”

Overdragen

It’s Logic heeft geen kwade bedoelingen, zegt Potappel. “We hebben inmiddels met iemand van de Lijst Ratelband gesproken en zullen het domein overdragen. We hebben het domein geregistreerd, omdat we ons elke keer verbazen dat politici en bedrijven dat zelf vergeten te doen. In dit geval had Ratelband blijkbaar wel een verzoek ingediend bij een provider, maar die had die domeinaanvraag niet op tijd verwerkt.”

Het domein van Haitske van de Linde is in handen gekomen van de Stichting Liever, zo blijkt uit de gegevens van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Eerder registreerde de Stichting Liever al de domeinen Janpeterbalkenende.nl en Jan-peterbalkenende.nl. De rechter bepaalde vorige week dat Liever die domeinen moet afstaan aan de premier, maar de stichting is dat vooralsnog niet van plan, zo blijkt uit een reactie van F.J. Sprengers van de stichting Liever.