Dood Jules Deelder blijkt ‘grap’ hacker

“Jules Deelder leeft nog steeds”, stelt Elvira de Rooie van TV Rijnmond. “Hij woont tegenover de studio, dus we konden zo bij hem aanbellen.” Deelder blijkt wel een kaakontsteking te hebben.

Dinsdagochtend meldde TV Rijnmond enige tijd dat de dichter zou zijn overleden. Zijn huishoudster zou hem ’s ochtends dood hebben aangetroffen. Een gealarmeerde arts zou niets meer voor Deelder hebben kunnen doen.

Een hacker blijkt erin geslaagd om een nieuwsbericht op de site van TV Rijnmond te plaatsen. “We hebben geen idee hoe het is gebeurd”, aldus De Rooie. Inmiddels heeft de omroep het bericht van zijn site verwijderd.

De hacker is hoogstwaarschijnlijk binnengekomen via een link op de site van weblogger Tonie van Ringelestijn. De gebruikersnaam ‘rijnmond’ en het wachtwoord ‘rijnmond’ bleken voldoende om het content management systeem (cms) van TV Rijnmond binnen te komen.

De webmaster van TV Rijnmond ontdekte het nieuws om 11.40 uur. “Opeens veranderden er allerlei zaken op de site, zonder dat ik zelf wat deed. De site was een stuurloos schip”, aldus de webmaster op Radio Rijnmond. Via Fokzine was het nieuws al om 11.26 uur bekend geworden.

Speculaties dat de hack zou zijn gezet door een Feyenoorder wees de manager van de Spartaan Deelder van de hand. “Ik kan me niet voorstellen dat een Feyenoorder zo’n ziekelijke grap zou uithalen”, verklaarde hij op Radio Rijnmond.

Inmiddels staat er een mirror (kopie) van de nieuwspagina van TV Rijnmond online.