‘Student Twente betrokken bij piraat Crazybytes’

Dat schrijft het universiteitsblad UT-nieuws. In november arresteerde de politie een student van de Universiteit Twente. Een tweede verdachte, flatgenoot van de gearresteerde student, zou in India verblijven. Eerder was er nog sprake van ’twee of drie’ arrestaties.

Een ingewijde student verklaart tegenover UT-nieuws dat de studenten zouden worden verdacht van het persklaar maken van de cd’s van Crazybytes. Op de cd-roms van Crazybytes staat een grote hoeveelheid gekraakte software.

Volgens het bericht zou een bende bovendien regelmatig studenten ronselen om servers op hun kamer te zetten. Omdat de Universiteit Twente een supersnelle verbinding met internet heeft, kan illegale software via een server op de campus makkelijk naar bendeleden verzonden worden.

De studenten die op hun kamer een server van de bende hebben staan – naar schatting ’twintig à dertig’ – zouden niet betaald krijgen voor hun diensten. De gearresteerde student zou daarentegen wel geld krijgen voor zijn werk.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Utrecht, dat de zaak onderzoekt, zegt dat ‘in het belang van het onderzoek’ geen mededelingen worden gedaan over de gearresteerde student en het onderzoek naar de organisatie. Wel zou de student inderdaad verdacht worden van het ‘aanleveren’ van software.