Domeinen Balkenende eindelijk eigendom CDA

Op 3 december had de rechter al bepaald dat de domeinen moesten worden overgedragen aan het CDA. De Stichting Liever, dat de domeinen eind vorig jaar registreerde, was aanvankelijk echter niet van zins op de uitspraak van de rechter op te volgen.

Tijdens de rechtszaak had de Stichting Liever betoogd dat de premier geen recht heeft op de domeinnamen, omdat hij volgens zijn paspoort Jan Pieter heet en niet Jan Peter. De organisatie wilde een bodemprocedure over het domeindispuut.

Tangconstructie

Volgens F. J. Sprengers van Liever stond zijn stichting nu echter met de rug tegen de muur. “De raadsman van Balkenende heeft gedreigd om de verbeurde dwangsommen, die inmiddels flink waren opgelopen, op te eisen. Bovendien wees de SIDN ons erop dat zij in beginsel gehouden was om een opdracht van de domeinnaamhouder – in dit geval het CDA – uit te voeren. Door deze tangconstructie kon de Stichting Liever geen kant meer op.”

Volgens de gegevens van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), verantwoordelijk voor de uitgifte van .nl-domeinen, is Liever nog wel de zogeheten ‘registrar’ van de domeinen. “Dat zal zo blijven totdat de provider van het CDA een verhuisorder doorvoert”, aldus Sprengers. Hij verwacht dat dat maandag of dinsdag zal gebeuren.

De kous is hiermee niet af, waarschuwt Sprengers. “Duidelijk mag zijn dat de Stichting Liever zich niet neerlegt bij de uitspraak in kort geding en zeer waarschijnlijk een bodemprocedure zal aanspannen.”