Donner kan ‘discriminatoire’ site niet aanpakken

Dat heeft minister Piet Hein Donner van Justitie geantwoord op vragen van het inmiddels opgestapte Tweede-Kamerlid Peter Rehwinkel (PvdA).

Polinco is een van de bekendste Nederlandse online verzamelplaatsen voor rechtse en extreemrechtse figuren. Op dit moment besteedt Polinco bijvoorbeeld aandacht aan de van extreemrechtse sympathieën beschuldigde Michiel Smit, raadslid voor Leefbaar Rotterdam en kandidaat voor de Tweede Kamer namens de partij van Winny de Jong (ex-LPF).

Op de site wordt uitgelegd wat Smit bedoelde met zijn uitspraak ‘er is maar één ding erger dan een neger, en dat is een blanke neger’. “Er is niets mis met rap als muziekvorm, zolang er maar geen ghettocultuur in wordt verheerlijkt. Op MTV en TMF worden echter constant videoclips uitgezonden die niet anders geïnterpreteerd kunnen worden dan propaganda voor de ‘lifestyle’ van de crimineel.”

Discriminatoire uitingen

Donner noemt Polinco ‘een webforum waar Nederlanders strafbare discriminatoire uitingen doen’. Het aanpakken daarvan is echter moeilijk, schrijft hij in zijn brief. “De website bevindt zich fysiek in de Verenigde Staten en ook de eigenaar bevindt zich daar.”

“Het zal dan slechts mogelijk zijn de Nederlandse individuen die op deze site discriminatoire uitingen plaatsen, te vervolgen”, aldus de minister van Justitie. Een mogelijk probleem voor Justitie is daarbij dat de meeste mensen die deelnemen aan discussies op Polinco dat onder schuilnaam doen.

Donner wijst er in zijn brief op dat uitspraken die in Nederland als discriminerend worden beschouwd, in de Verenigde Staten in veel gevallen onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

“Indien zulke uitingen staan vermeld op een server van een Amerikaanse provider, en Nederlandse opsporingsautoriteiten willen weten welke abonnee deze uitingen erop heeft gezet, behoeven deze autoriteiten niet te rekenen op de medewerking van de Amerikaanse autoriteiten of de provider.”