Directeur discriminatiemeldpunt stapt op

Eissens vertrekt per 31 december. Hij zegt last te hebben van ‘metaalmoeheid’. “Het is geen makkelijk werk. Af en toe heb je het idee dat je bezig bent water naar de zee te dragen. Terwijl je aan de ene kant materiaal laat verwijderen, duiken er elders weer nieuwe discriminerende uitingen op.”

Het afgelopen jaar kwam het MDI van Eissens regelmatig onder vuur te liggen. Eind vorig jaar verweet publiciste Karin Spaink het MDI onder meer eigenrichting en een gebrek aan transparantie. Ook het weblog Geenstijl.nl richtte herhaaldelijk zijn pijlen op het discriminatiemeldpunt.

Recent werd het MDI op de vingers getikt door het Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR) na een klacht van de Marokkaanse site Maghrebonline.nl. Maghrebonline.nl verweet het MDI met twee maten te meten. Volgens Mohamed Elmakkaoui, beheerder van Maghrebonline.nl, zou het MDI wel optreden tegen antisemitische berichten, maar niet tegen vergelijkbare uitingen van moslimhaat.

Elmakkaoui diende een klacht in over een uitlating op het weblog Volkomenkut.com. Toen MDI deze klacht niet in behandeling nam, zette hij dezelfde tekst op zijn eigen site, waarbij hij het woord ‘moslims’ verving door ‘joden’. Daarop kwam het MDI wel in actie.

Eissens geeft toe dat er een fout is gemaakt. “Ook wij maken wel eens fouten. Dat is onvermijdelijk als je zoveel meldingen binnenkrijgt.” Hij bestrijdt echter dat het MDI tegen de ene vorm van discriminatie anders zou optreden dan bij de andere. “We behandelen moslimhaat op dezelfde manier als antisemitisme.”

Milder

Kritiek op zijn werk heeft volgens Eissens geen rol gespeeld bij zijn besluit om te vertrekken. “Zolang we bestaan, sinds 1997, hebben we al regelmatig van dit soort relletjes gehad. Ik heb mijn besluit ook al een tijd geleden genomen. Het kostte alleen wat tijd om een goede opvolger te vinden en in te werken.”

Het aantal meldingen van discriminatie op internet is de laatste jaren toegenomen. Eissens wijt dat behalve aan het toenemend aantal internetters ook aan een aantal gebeurtenissen van de afgelopen jaren. “11 September, de Intifada in Israël en de moord op Fortuyn hebben voor veel maatschappelijke onrust gezorgd.”

Eissens zegt dat hij tegenwoordig minder snel naar het openbaar ministerie (OM) stapt dan toen het MDI begon. “Ik ben wat milder geworden. Het is niet nodig om overal tegenop te treden. Je kunt ook kijken hoe moderatoren tegen bepaalde uitingen optreden en of er weerwerk is van anderen. We stappen nu minder snel naar het OM en leggen meer de nadruk op educatie.”

De directeur van het MDI noemt het nog altijd ‘zinvol’ dat er op internet tegen discriminatie wordt opgetreden. “De wet moet ook op internet worden gehandhaafd.”

Het is nog onduidelijk wat Eissens nu gaat doen. “Ik heb wel wat ideeën en een paar aanbiedingen.”