DoS-aanval op hostingaanbieder PC Extreme

“De aanval begon rond één uur”, vertelt Wido den Hollander van PC Extreme. Omstreeks vier uur was de aanval volgens hem weer voorbij. Alle ruim duizend Nederlandse klanten van PC Extreme hebben hinder ondervonden van de aanval.

Bij een DoS-aanval probeert een aanvaller een server plat te leggen door een groot aantal valse verzoeken om informatie naar de server te sturen. Volgens PC Extreme kregen de servers van de provider tijdens de aanval 600 MB per seconde te verwerken.

“Het is de derde grootschalige DoS-aanval op PC Extreme in drie maanden”, zegt Den Hollander. “Het is onduidelijk waarom ze ons steeds moeten hebben.” Net als bij de vorige aanvallen is PC Extreme van plan om aangifte te doen. “Bij het KLPD loopt inmiddels een onderzoek.”

‘Laffe actie’

Op een noodforum dat PC Extreme tijdens de DoS-aanval opzette, schreef de hostingprovider: “De hackers willen geen duidelijkheid geven waarom zij deze aanval plegen. Dankzij onze strenge regels hosten wij hoofdzakelijk normale content. Wij sluiten ook niet uit dat een van onze concurrenten deze laffe actie op touw heeft gezet.”

In een toelichting zegt Den Hollander ‘geen directe aanwijzingen’ te hebben dat een concurrent verantwoordelijk zou zijn voor de DoS-aanval. Verdere informatie over de mogelijke verantwoordelijken wil hij niet kwijt. “We hebben de logs van de vorige aanvallen bestudeerd, maar we missen nog enkele puzzelstukjes. Bovendien willen we niet iemand ten onrechte beschuldigen.”

Onlangs werden diverse Nederlandse overheidssites en het weblog Geenstijl.nl eveneens slachtoffer van een DoS-aanval. Hoewel één van de vermoedelijke daders van deze aanvallen al in diverse radio- en tv-uitzendingen een schuldbekentenis heeft afgelegd, zijn er nog geen arrestaties verricht. Een woordvoerder van het OM wil hierover niet meer kwijt dan dat de uitspraken van de vermoedelijke dader ‘deel uitmaken van het onderzoek’.