Demonstratie tegen softwarepatenten

Donderdag 17 februari is een belangrijke dag voor de tegenstanders van de softwarepatenten. “Het is een dag waarop alles bij elkaar komt”, zegt Arend Lammertink, woordvoerder van de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII), die de demonstratie in Brussel organiseert.

Op 17 februari zal het Europees Parlement waarschijnlijk aan de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de Europese Unie) vragen om weer van voren af aan te beginnen met de richtlijn voor softwarepatenten. Als de Commissie daarmee instemt, verdwijnt het huidige voorstel in de prullenbak.

Ook zal het Duitse Bondsdag die avond stemmen over een motie tegen Europese softwareoctrooien. Volgens de FFII stond voor donderdag oorspronkelijk ook de aanname van de richtlijn door de raad van ministers op de agenda.

Door ingrijpen van de Tweede Kamer, die vorige week voor een motie van het SP-kamerlid Arda Gerkens stemde, gaat dat laatste echter niet door. Gerkens zal ook tijdens de demonstratie van de partij zijn.

Het is niet voor het eerst dat de tegenstanders van softwarepatenten de straat op gaan. In mei vorig jaar was er bijvoorbeeld al een protest in Den Haag. De opkomst bij dergelijke bijeenkomsten is doorgaans niet hoog.

Op het moment van schrijven hadden 41 mensen zich aangemeld voor de demonstratie in Brussel. “We hopen dat er een paar honderd mensen zullen komen”, zegt Lammertink. “Maar het is moeilijk te voorspellen.”