Edonkey-sites dicht onder druk van Brein

Volgens Brein zijn er nu nog twee portals met Edonkey-links actief in Nederland. “Daar zullen we waarschijnlijk juridische stappen tegen ondernemen”, zegt Bas Vissers van de Stichting Brein. De namen van de betreffende sites wil Vissers niet noemen. “We gaan die sites niet adverteren.”

De eigenaars van de twee sites hebben niet gereageerd op de berichten van Brein. “We hebben ze wel aangeschreven via de contactgegevens op hun site, maar dergelijke mensen wanen zich anoniem.” Daarom heeft Brein de hostingproviders van de twee sites gesommeerd. Ook die hebben niet gereageerd.

In december nam de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD na een tip van Brein al vier servers in beslag waarop twee grote Edonkey-sites draaiden: Releases4u en Shareconnector. Op negen plaatsen werden in totaal acht aanhoudingen verricht en elf computers in beslag genomen.

De beheerders van Releases4u en Shareconnector zijn nog altijd in afwachting van een eventuele rechtszaak. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie is het onderzoek nog niet afgerond.

Behalve met een strafzaak moeten de beheerders volgens Brein ook rekening houden met een schadeclaim van de auteursrechtenorganisatie. Hoe hoog die zal uitvallen, kan Vissers nog niet zeggen. “Dat kunnen we pas bepalen als we het proces-verbaal hebben.”