Bits of Freedom uit financiële zorgen

“Help Bits of Freedom de winter door.” Onder dat motto startte de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) eind 2003 een actie om nieuwe donateurs te werven.

De actie wierp zijn vruchten af. Meer dan tweehonderd kleine donateurs maakten vorig jaar in totaal een slordige 9.000 euro over naar BoF. Mede daardoor stond er eind vorig jaar voor het eerst een positief getal onder de streep bij BoF, zo blijkt uit het jaarverslag over 2004. “En ook voor 2005 zien de financiën er goed uit”, zo stelt Sjoera Nas van BoF.

De ‘winst’ in 2004 was volgens BoF ‘hard nodig om de forse verliezen uit voorgaande jaren te compenseren’. XS4ALL-oprichter Felipe Rodriquez blijft de belangrijkste sponsor van BoF. Volgens het jaarverslag stond Rodriquez vorig jaar garant voor 43 procent van de inkomsten van de organisatie. De op één na grootste donateur is de Stichting XS4ALL, een fonds dat de oprichters van XS4ALL hebben ingesteld.

Het aantal abonnees van de twee nieuwsbrieven die BoF uitgeeft, steeg in 2004 flink. De BoF-nieuwsbrief zag zijn abonneeaantal stijgen van 3500 naar 5300, de Engelstalige nieuwsbrief EDRI-gram heeft nu 2465 abonnees. Eind 2003 waren dat er nog 1600.

Een poging om strafrechtadvocaten over te halen om een betaald abonnement op de BoF-nieuwsbrief te nemen, strandde jammerlijk. Slechts één van de tweehonderd aangeschreven advocaten bleek bereid om jaarlijks 250 euro plus btw naar BoF over te maken.