De strijd om de tv-kijker

Wie nu via internet een tv-uitzending probeert te bekijken, komt vaak van een koude kermis thuis. In veel gevallen zijn de beelden schokkerig of wordt de uitzending af en toe onderbroken om te ‘bufferen’.

Telecombedrijf Versatel heeft er echter alle vertrouwen in dat voetbalfans bij de start van het volgende seizoen, in augustus, zonder problemen tv kunnen bekijken via adsl. In december bemachtigde Versatel voor een bedrag van 30,5 miljoen euro per seizoen de rechten om de wedstrijden uit de eredivisie live en tegen betaling te mogen uitzenden.

Voetbalfans hoeven hun pc niet aan te zetten als ze de verrichtingen van hun favoriete team live willen volgen. De voetbalwedstrijden zijn gewoon op de tv te zien. Abonnees van Versatel krijgen een kastje, een settop-box, die wordt aangesloten op de telefoonlijn en de tv.

Een internetverbinding met een snelheid ’tussen de 2 en 6 megabit per seconde’ is volgens Versatel-woordvoerster Anoeska van Leeuwen voldoende. Wie van dezelfde telefoondraad gebruikmaakt om te bellen of te internetten, ondervindt geen problemen bij het tv-kijken, zo verzekert zij. “Die activiteiten gaan niet ten koste van elkaar.”

Behalve voetbal wil Versatel ook andere tv-kanalen uitzenden. Het telecombedrijf onderhandelt daarom met ‘alle bestaande tv-exploitanten’, zoals SBS en RTL. Volgens Van Leeuwen verlopen de gesprekken goed. “Tv-exploitanten zijn er alleen maar bij gebaat als meer mensen hun tv-programma’s kunnen ontvangen. Hoe meer kijkers, hoe hoger de reclame-inkomsten.” Ook moet het via Versatel mogelijk worden om on demand een film te bekijken.

Vaarwel

“Consumenten kunnen straks de kabel vaarwel zeggen”, meent Van Leeuwen. Behalve de kabel kunnen straks ook het telefoon- en internetabonnement van andere bedrijven de deur uit. Versatel hoopt dat mensen die een tv-abonnement nemen, ook internet en telefonie gaan afnemen bij het bedrijf. Triple play heet dat in de telecombranche.

“Nu betaalt een consument nog achttien euro per maand voor een telefoonaansluiting, twintig euro aan belkosten, vijftien euro voor de kabel, twintig euro voor internet en nog eens vijfendertig euro voor Canal+. Samen zo’n honderdtien euro”, zo rekent Van Leeuwen voor. “Als mensen al die diensten bij ons afnemen, gaan wij serieus onder die prijs zitten.”

Welk bedrag tv-kijkers straks precies moeten betalen om via Versatel voetbal of tv te kijken, kan Van Leeuwen nog niet zeggen. Details over de plannen wil het telecombedrijf pas op 2 maart bekendmaken.

Olympische Spelen

De plannen van Versatel klinken mooi, maar zijn ze ook haalbaar? “Failure is not an option”, stelt Van Leeuwen onomwonden. “Voetbal heeft een groot maatschappelijk belang.”

Van Leeuwen wijst erop dat Samsung, het bedrijf waarmee Versatel samenwerkt voor de tv-uitzendingen via adsl, al een vergelijkbaar systeem in Zuid-Korea heeft opgezet. Samsung levert de settop-boxen en de apparatuur voor in de wijkcentrales (zogeheten ip-dslams). “Zij hebben er alle belang bij dit ook in Nederland slaagt.”

Ook Simon Hania, technisch directeur van XS4ALL, denkt dat Versatel er in zal slagen om tv via adsl aan te bieden. XS4ALL ging in 2003 al van start met een tv-dienst via adsl, DSL-TV. “Onze les is in elk geval geweest dat tv-kijken via dsl nu al kan”, stelt Hania.

Hij verwacht niet dat Versatel voor onoverkomelijke problemen zal komen te staan. “Het belang voor de betrokken partijen is simpelweg te groot. Vergelijk het met het belang dat de Grieken hadden om de Olympische Spelen op tijd ‘op te leveren’.”

Hania denkt dat Versatel er verstandig aan heeft gedaan om met Samsung in zee te gaan. Hij is zelf in Zuid-Korea geweest. “Daar is een goed vergelijkbare dienstverlening per 1 juni in de markt gezet. Samsung heeft daarvoor de belangrijke delen van de infrastructuur geleverd, waaronder de settop-box.”

“Als er problemen ontstaan, dan zullen die eerder operationeel of logistiek van aard zijn dan technisch”, verwacht Hania. “De technische problemen heeft Samsung in Korea al lang opgelost. Mochten ze toch nog manifesteren: ze zijn erg slim en werken desnoods 20 uur per dag.”

Digitenne

Terwijl Versatel met de modernste technieken tv gaat aanbieden, maakt KPN vooralsnog alleen gebruik van een ouderwetse methode om het tv-signaal te verspreiden: via de ether. Het telecombedrijf heeft een belang in Digitenne, dat via de ether digitale televisie uitzendt. KPN biedt de diensten van Digitenne sinds oktober ook onder eigen naam aan.

Mensen die een telefoonabonnement of een adsl-aansluiting hebben bij KPN, hoeven minder te betalen voor de dienst. Iemand met een telefoonabonnement en adsl van KPN betaalt 7,95 euro per maand in plaats van de gebruikelijke 13,95 euro. Klanten die bij KPN een mobiel of vast abonnement hebben, zijn 10,95 euro per maand kwijt.

Plannen om tv via adsl uit te zenden, heeft KPN al wel, maar details daarover kan het bedrijf nog niet geven. “Wanneer we daarmee gaan beginnen en welke techniek we gaan gebruiken, kan ik nog niet zeggen”, zegt Caroline Ubachs van KPN.

Kabel

Tot slot probeert KPN toegang te krijgen tot de kabel. Tot nu toe nog niet met al te veel succes. De kabeleigenaren die nu nog het monopolie hebben op hun netwerk, voelen er weinig voor om de kabel met KPN te delen.

Eind 2004 bepaalde de telecomwaakhond OPTA echter dat de kabelbedrijven KPN voorlopig nog geen toegang hoeven te verschaffen tot hun netwerk. KPN verwacht echter dat er snel verandering in zal komen in deze situatie.

De kabelexploitanten denken daar anders over. “Laat KPN een voorbeeld nemen aan Versatel”, zegt Rob van Esch van de Vecai, de belangenorganisatie van kabelexploitanten. Hij prijst het initiatief van Versatel om tv via het eigen netwerk uit te zenden. “Versatel neemt de handschoen op en speelt het spel volstrekt eerlijk.”

Van Esch denkt eveneens dat Versatel er in zal slagen om het voetbal zonder problemen op de tv te krijgen. Al houdt hij wel een slag om de arm. “Ik heb wel eens kleinere projecten zien mislukken.”