Kamerleden krijgen T-shirt van XS4ALL en BIT

Al enkele jaren wordt er in de Europese Unie gesproken over een bewaarplicht verkeersgegevens. De Europese ministers van Justitie willen telecom- en internetaanbieders verplichten om allerlei informatie over hun klanten te verzamelen, de zogeheten verkeersgegevens. Verkeersgegevens zijn bijvoorbeeld de telefoonnummers die mensen bellen of de webadressen die internetters bezoeken.

Woensdag vergadert de Tweede Kamer over een aanstaande bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. XS4ALL en BIT hopen via het parlement druk uit te oefenen op minister Piet Hein Donner van Justitie. Die zou tijdens de bijeenkomst van Europese ministers moeten pleiten voor een volledige vergoeding van de kosten van de bewaarplicht. Internetaanbieders vrezen dat ze straks zelf moeten opdraaien voor het opslaan van alle verkeersgegevens.

Ook willen de twee internetaanbieders dat Donner de andere Europese ministers van Justitie wijst op het onderzoek dat KPMG naar de kosten van de bewaarplicht heeft uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat providers miljoenen euro’s zullen moeten uitgeven om aan de bewaarplicht te kunnen voldoen.

XS4ALL en BIT hebben niet alleen bezwaren tegen de hoge kosten van het opslaan van verkeersgegevens. Zij vinden dat een bewaarplicht een te grote inbreuk is op de privacy van hun klanten. Ook stellen de twee providers dat de plannen ’technisch ondoordacht’ zijn. In bepaalde gevallen zouden de wensen van de Justitie-ministers zelfs technisch onhaalbaar zijn.

Het is niet voor het eerst dat XS4ALL en BIT aan de bel trekken met hun bezwaren over de bewaarplicht. Vorig jaar november namen zij het initiatief tot een open brief aan de Tweede Kamer. Hierin wezen zij de kamerleden op de nadelen van de bewaarplicht. Meer dan tweehonderdvijftig internetbedrijven ondertekenden de petitie.