China blokkeert .tk-domeinen

Dat schrijft de exploitant van het ‘.tk’-domein, het Nederlandse Tolaho, in een persbericht. Waarom China heeft besloten tot een blokkade van de domeinen is onbekend.

Het ligt echter voor de hand dat de Chinese autoriteiten censuur willen toepassen op de ‘.tk’-sites. Het ‘.tk’-domein is razend populair onder Chinese internetters. Volgens Taloha zijn 60.000 van de ‘.tk’-domeinregistraties afkomstig uit China.

De 60.000 sites zouden tezamen goed zijn voor 50 procent voor al het internetverkeer naar de Tokelau-domeinen. Tokelau is de eilandengroep in de Stille Oceaan die het recht op de uitgifte van het ‘.tk’-domein heeft verkocht aan het Nederlandse bedrijf Taloha.

De kans is groot dat op enkele van die 60.000 sites zaken staan die de Chinese autoriteiten als ‘ongewenst’ beschouwen. Het kan daarbij gaan om porno, maar bijvoorbeeld ook om kritiek op de Chinese regering of om informatie over de in China verboden Falun Gong sekte.

“Daar zal het ongetwijfeld iets mee te maken hebben”, aldus Joost Zuurbier, ‘president’ van Taloha. “Sinds 11 mei – de dag dat de blokkade in werking trad – hebben we al geprobeerd om contact te krijgen met het Chinese ministerie van Informatie. Tot nu toe hebben we echter geen antwoord gekregen op onze e-mails en faxen.”