Gratis mobiel internet in Alkmaar en Amsterdam

Het enige wat nodig is, is een laptop die voorzien is van een WiFi-kaart. In de nieuwste laptops zit een dergelijke kaart doorgaans standaard ingebouwd. De toegang tot het netwerk is gratis.

In Alkmaar worden de kosten voor het lokale WiFi-netwerk opgehoest door een café op het Waagplein (bekend van de Kaasmarkt). “Daarnaast draagt Intel, die de apparatuur levert, bij aan de financiering “, aldus Frank Hoeben van het netwerkbedrijf Exclusief.net dat de dienst verzorgt.

Als het aan Hoeben ligt is het Waagplein slechts het begin. “Het is de bedoeling om deze dienst ook op een groot aantal andere publieke plaatsen in Nederland uit te rollen.” Hij denkt daarbij onder meer aan het Leidsplein en het Rembrandtplein in Amsterdam.

De kosten zouden gedragen moeten worden door de lokale middenstand. “Voor een bedrag van 1500 euro heb je al een access point”, prijst Hoeben zijn dienst aan.

Nieuwmarkt

Op de Nieuwmarkt in Amsterdam is het de aldaar gevestigde Waag Society die vanaf zaterdag 22 juni gratis draadloos internet aanbiedt. Bezoekers van het plein kunnen gebruikmaken van de ‘restcapaciteit’ van de internetverbinding die de Waag Society heeft.

Daardoor zal de snelheid van moment tot moment verschillen. “Vanaf een uurtje of vijf, zes – als we naar huis gaan – zal de snelheid toenemen”, zegt Mylène van Noort van de Waag Society.

Vanaf september moeten alle capaciteitsproblemen verholpen zijn. “Dan krijgen we een supersnelle Gigaport-verbinding.”