Brinkhorst: geen geld voor spammeldpunt

Dat zei hij woensdag tijdens een debat over spam in de Tweede Kamer. Brinkhorst denkt dat de telecomwaakhond OPTA, die wordt belast met de naleving van het Nederlandse spamverbod, het bestrijden van spam wel alleen afkan.

Brinkhorst noemde Spamvrij.nl in navolging van SGP-kamerlid Bas van der Vlies ‘een bliksemafleider voor emoties’. Volgens Van der Vlies en veel andere kamerleden doet de minister het spammeldpunt daarmee echter te kort.

“Het meldpunt zou een schifting kunnen maken voor de OPTA”, aldus PvdA-kamerlid Martijn van Dam. “Bovendien is het meldpunt belangrijk voor het verzamelen van kennis en het bijdragen aan effectieve spamfilters”, aldus D66’er Bert Bakker. “Ook al is het meldpunt maar een beetje effectief, dan nog kan dat het Nederlandse bedrijfsleven en de consumenten miljoenen schelen.”

Brinkhorst is echter niet overtuigd. Volgens hem heeft een spammeldpunt vooral symbolische waarde. “Het heeft buitengewoon weinig effect. Er worden alleen statistieken verzameld”, aldus de minister. “Spamvrij is een sympathieke organisatie, maar ze wil gewoon geld hebben.”

Strafrecht

Van Dam en Bakker pleitten ook opnieuw voor het opnemen van spam in het strafrecht. Een strafrechtelijke veroordeling kan dienen als stok achter de deur, menen zij. Volgens Brinkhorst heeft de OPTA echter voldoende mogelijkheden om spammers te beboeten.

“De OPTA moet flinke spammers hard aanpakken”, aldus Brinkhorst. Dat is hard nodig ook, meent de minister die wees op onderzoek waaruit bleek dat Nederland de vijfde spamverstuurder in de wereld is. “We zijn spamveroorzaker nummer één in Europa”, aldus Brinkhorst.

Consumenten hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, aldus de VVD’er Blok. “Op mijn thuisadres krijg ik vrijwel nooit spam, terwijl ik op mijn Tweede-Kameradres wordt bedolven onder de berichten. Dat laatste adres is ook openbaar. Het eigen gedrag doet er dus wel degelijk toe.”

Brinkhorst wees eveneens op de eigen verantwoordelijkheid. “Het gebruik van spamfilters is vaak gratis”, aldus de minister die consumenten opriep om hun computers goed te beveiligen. “Don’t ask what your country can do for you, but what you can do for your country”, citeerde Brinkhorst de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy.