Nieuwe flash mob Arnon Grunberg geen succes

In de zomer van 2003 was het even een hype: flash mobbing. Met een groep mensen via internet afspreken om op een van tevoren vastgestelde plaats en tijd iets geks te doen. De flash mob was geen lang leven beschoren. Na enkele succesvolle flash mobs, verdween het verschijnsel weer net zo snel als het was opgekomen.

Bezoekers van Dutchmobbing.com probeerden het fenomeen zaterdag weer nieuw leven in te blazen. De plaats van handeling was de Bijenkorf in Arnhem. Daar signeerde Arnon Grunberg (bekend van ‘Blauwe Maandagen’) tussen vier en vijf zijn boeken.

Het idee was om massaal met een telefoonboek naar de Bijenkorf te gaan en die door Grunberg te laten signeren. De in New York woonachtige schrijver maakt op tv reclame voor de telefoongids.

Korenmarkt

De uitvoering – essentieel bij een flash mob – was echter geen succes, zo blijkt uit de reacties op het forum Dutch Mobbing. Op het laatste moment werden de instructies gewijzigd.

In een eerste mail werd afgesproken om om tien voor vier voor de Bijenkorf te verzamelen, in een latere mail moesten de deelnemers tussen half vier en kwart voor vier de instructies ophalen bij een fietser die voor het filmhuis op de Korenmarkt zou staan.

De fietser schrijft dat hij op de Korenmarkt ‘niemand heeft gezien of gehoord’. Ook om tien voor vier voor de Bijenkorf trof hij niemand aan. Toch was hij niet de enige flash mobber. “Ik heb van een verslaggever van de Gelderlander begrepen dat ik niet de eerste was.”