CDA: bedrijven tegen spam beschermen

Dat bleek woensdag tijdens een debat over de spambeleidsvisie van minister Laurens-Jan Brinkhorst (Economische Zaken).

Het Tweede-Kamerlid Joop Atsma (CDA) had afgelopen week, net zoals veel andere Nederlanders, een bericht ontvangen van een zekere G. Gerritsen die een cd met e-mailadressen te koop aanbiedt. “Ik kon niet eens terugmailen. Om te reageren moet je faxen”, aldus een verontwaardigde Atsma.

“Kamerleden zijn blijkbaar ook bedrijven”, concludeerde Atsma. “Ik begrijp niet waarom op bedrijven gerichte spam, wel blijft toegestaan.” Maar waarom heeft het CDA dan gestemd tegen amendementen om (werknemers van) bedrijven tegen spam te beschermen, hield D66-kamerlid Bert Bakker de CDA’er voor.

In oktober werd een voorstel van PvdA-kamerlid Martijn van Dam om het Nederlandse spamverbod ook te laten gelden voor e-mailadressen van werknemers van bedrijven, niet aangenomen. Alleen consumenten worden nu door het spamverbod beschermd.

Van Dam wees er tijdens het debat op dat de Britse e-commerce minister Stephen Timms het spamverbod wil uitbreiden zodat ook werknemers en bedrijven worden beschermd. Minister Brinkhorst erkende dat het versturen van spam aan bedrijven ‘mogelijkerwijze een probleem’ is.

VVD’er Stef Blok toonde zich sceptisch over extra maatregelen tegen spam. Een totaalverbod op spam noemde hij ‘spam van de overheid’. “We krijgen dit toch nooit waterdicht. We zijn ook al jaren bezig met het aanpakken van belastingparadijzen. Maar er is altijd weer een tropische eilandje dat niet mee wil werken.”

Pissebedden

De minister wil met zakelijke gebruikers om tafel gaan zitten om de problemen te inventariseren. Ook zei Brinkhorst dat hij de kwestie in Europa aan de orde wil stellen. In de tweede helft van dit jaar is Nederland voorzitter van de Europese Unie.

Brinkhorst is blij met de uitspraak van de Hoge Raad van vorige week. De Hoge Raad stelde XS4ALL in het gelijk in een zaak die de provider had aangespannen tegen spammer AbFab. “Ik zou die meneer overigens wel eens willen zien”, voegde de minister daar aan toe. “Zit er soms een spammer in de zaal? Nee? Zo zie je maar, als je een steen optilt, verdwijnen de pissebedden meteen.”

De minister roept de vijf grootste Nederlandse providers op om het voorbeeld van XS4ALL te volgen en rechtszaken aan te spannen tegen spammers.

Ook Bert Bakker was weer goed voor een kwinkslag. Het D66-kamerlid verklaarde dat hij geen spam meer krijgt voor ‘penis enlargements’. “De mijne is inmiddels op lengte.”