Economische Zaken verwijdert bericht over UPC van site

Het ministerie heeft het betreffende persbericht inmiddels van zijn site verwijderd. “We hebben het er af gehaald, omdat er een foutje in stond”, aldus Judith Thompson, woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Het bericht was gebaseerd op een artikel dat woensdag in De Telegraaf verscheen.

In het Telegraaf-stuk hekelde Brinkhorst het ‘monopolistische gedrag’ van UPC. Wat de bewindsman betreft moet de telecomwaakhond OPTA ingrijpen om een tariefsverhoging op 1 januari 2006 te voorkomen. “UPC, pas op je tellen!”, waarschuwt Brinkhorst.

Volgens het Telegraaf-artikel en het (verwijderde) bericht op de site van Economische Zaken zou de verhoging voor het televisieabonnement 75 cent per maand bedragen. Begin 2007 zou het abonnementstarief 3 euro per maand hoger moeten zijn. Volgens UPC kloppen deze cijfers – die eerder ook al in dagblad Trouw stonden – echter niet. Het kabelbedrijf stelt dat het nog helemaal geen besluit heeft genomen over de tariefsverhoging.

Zeer gering bedrag

Het ministerie heeft wel diverse gesprekken gevoerd met UPC over een tariefsverhoging. Of de in Trouw en De Telegraaf genoemde tariefsverhogingen daarbij aan de orde zijn geweest, kan de zegsvrouw van het ministerie niet bevestigen.

“De abonnementsprijs gaat hoogstens met een zeer gering bedrag omhoog”, stelt Mark Zellenrath, woordvoerder van UPC. Hoeveel die ‘zeer geringe’ tariefsverhoging bij benadering zal bedragen, wil UPC echter niet zeggen.

Het kabelbedrijf zal het besluit over de nieuwe tarieven volgens Zellenrath nemen voordat het begint met het gratis uitdelen van decoders voor digitale televisie. Deze algemene introductie van digitale tv staat voor het laatste kwartaal van dit jaar gepland. Een exacte datum daarvoor wil UPC nog niet noemen.

Decoders

In het nieuwsbericht op de site van Economische Zaken kapittelt Brinkhorst UPC ook omdat de decoders die het kabelbedrijf uitdeelt, niet geschikt zijn voor andere kabelnetwerken. UPC-klanten kunnen daardoor niet overstappen naar een ander kabelbedrijf.

UPC erkent dat de decoder alleen geschikt zal zijn voor het UPC-netwerk. “Maar dat komt doordat het een heel geavanceerde settop-box is”, verklaart Zellenrath. “Volgende decoders zullen wel gewoon geschikt zijn voor andere kabelnetten.”

“Het verheugt de minister zeer dat de kabelbedrijven begin 2006 een uniforme standaard voor de decoders zullen gebruiken”, stelt Thompson.

Analoge televisie

Een andere steen des aanstoots voor Brinkhorst is dat mensen die een tweede televisie hebben (bijvoorbeeld op de slaapkamer) daarvoor een extra decoder moeten aanschaffen. Zellenrath bestrijdt dat. “We blijven gewoon doorgaan met het aanbieden van analoge televisie. Daarvoor is geen decoder nodig.”

Dat zal niet altijd zo blijven. “Op termijn zal analoge televisie verdwijnen”, zegt Zellenrath. “Vergelijk het met camera’s: iedereen maakt nu gebruik van een digitale camera. Zo zal het met de televisie ook gaan.” Op welke termijn UPC-abonnees geen analoge televisie meer kunnen kijken, wil UPC niet zeggen.