Geenstijl opnieuw slachtoffer van DDoS-aanval

Donderdag en maandag stonden de jongens die vorig jaar verantwoordelijk waren voor het platleggen van diverse overheidssites en Geenstijl terecht. De officier van justitie eiste 38 dagen celstraf en een taakstraf van 240 uur tegen hoofdverdachte Eric de V. Als de rechter de eis toewijst, hoeft De V. niet meer naar de gevangenis: hij heeft al lang genoeg in voorarrest gezeten.

De rechtszaak was maandag nog maar nauwelijks afgelopen of Geenstijl was alweer offline. De verdenking ging vrijwel meteen uit naar de ‘DDoS-kabouters’, zoals Geenstijl de verdachten consequent aanduidt. “Ik kan wel merken dat Eric de DDoS-kabouter weer op vrije voeten is. Geenstijl ligt mooi op zijn gat nu”, schrijft bijvoorbeeld ‘Sioux’ op Fok.

Geenstijl is inderdaad slachtoffer van een distributed denial of service (DDoS) aanval geworden, zo laat het weblog weten. Fleischbaum van Geenstijl stelt er echter ‘niet zeker van’ te zijn dat De V. en kornuiten de hand hebben gehad in de DDoS-aanval van maandagavond. “Al wijzen de irc-logs erop dat het hier om hetzelfde clubje gaat.” Geenstijl heeft de betreffende irc-logs inmiddels overgedragen aan het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

“Het is om moedeloos van te worden”, aldus Fleischbaum. “Zulke figuren moeten een gat in de lucht hebben gesprongen bij het horen van de eis van het OM. Je kunt dus voor een paar uur schoffelen gewoon DDoSsen wat je wil. En maar opscheppen in de irc dat de rechters er niets van begrepen en dat ze hen alles konden wijsmaken.”

Goed gek

Diverse mensen rondom 0x1fe (de groep die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanvallen van vorig najaar op de overheidssites en Geenstijl) en De V. ontkennen iets met de aanvallen van maandagavond (en een nieuwe aanval op dinsdagmiddag) te maken te hebben.

“Ik zou wel goed gek zijn om dit nu te doen”, stelt De V. dinsdagmiddag. “Het schijnt een grapje te zijn van henzelf. Dit is een schreeuw om aandacht.” Dat de irc-logs die Geenstijl heeft overgedragen aan het KLPD in hun richting zouden wijzen, noemt hij ‘onzin’.

Fleischbaum weerspreekt dat Geenstijl een ‘grapje’ zou uithalen. Uit de servergegevens van Geenstijl blijkt dat de server maandagavond ongewoon zwaar is belast. Dat betekent dat er wel degelijk sprake moet zijn geweest van een DDoS-aanval.