Bond roept Europarlementariƫrs op tot stem tegen bewaarplicht

De twee organisaties hebben een open brief van Europese consumenten- en privacyorganisaties tegen de bewaarplicht ondertekend. Volgende week stemt het Europees Parlement over het voorstel om informatie over het bel- en internetgedrag van alle Europese burgers op te slaan.

De Consumentenbond en BoF spreken van een ‘draconisch compromisvoorstel’. “De bewaarplicht verkeersgegevens breekt radicaal met de Europese traditie van bescherming van persoonsgegevens, het recht op onbespiede communicatie en het principe dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.”

De bewaarplicht vormt een grote inbreuk op de privacy, menen de organisaties. “Het recht om in vrijheid, onbevreesd en met plezier te communiceren gaat verloren wanneer de overheid altijd over de schouder van de burger kan meekijken.”

De noodzaak van de bewaarplicht is volgens de Consumentenbond en BoF nog niet aangetoond. Ook waarschuwen de organisaties voor de hoge kosten die aan de bewaarplicht zijn verbonden.

Het is niet voor het eerst dat de Consumentenbond en BoF een oproep doen aan de politiek om in het geweer te komen tegen de bewaarplicht. In april van dit jaar schreven de organisaties al een brief aan de Tweede Kamer waarin zij de voorstellen voor een bewaarplicht bekritiseerden.