Banenverlies dreigt bij Planet en Het Net

Drie ingewijden bevestigen dat de waarschijnlijke uitkomst van dit onderzoek – `Operatie Jump’ geheten – is dat er ontslagen zullen vallen. Volgens een van hen zou een kwart van de arbeidsplaatsen op het spel staan, een ander houdt het op `nogal wat banen’. Duidelijk is dat de plannen gevolgen zullen hebben voor de werkgelegenheid in alle onderdelen van de Planet Media Group.

“Een sterke reductie van het aantal arbeidsplaatsen lijkt onvermijdelijk”, geeft directeur Bert van Dam toe in een intern e-mailbericht waarop WebWereld de hand heeft weten te leggen. Van Dam schrijft dat de reorganisatie nodig is om de rendementsnorm voor 2003 te halen.

Volgens de site van de Planet Media Group werken er op dit moment achthonderd mensen bij het bedrijf. Zeshonderd daarvan zijn in vaste dienst. Er zijn vestigingen in Amersfoort, Arnhem en Eindhoven

Planet-woordvoerster Ghislaine Werner bevestigt het bestaan van ‘Operatie Jump’. “Daarbij doen we onderzoek naar verdere rendementsverbetering in het bedrijf.” Verder wil ze weinig over de plannen kwijt. “We kijken overal naar. Het is nog veel te vroeg om consequenties te trekken.”

Redactie

Eerder werd al bekend dat Planet Internet een flink deel van zijn redactie zal schrappen. Het gaat daarbij om iets minder dan de helft van de huidige 26 arbeidsplaatsen. Ontslagen redacteuren zouden eventueel als freelancer voor Planet kunnen blijven werken. Ook de reorganisatie van de redactie zal deel gaan uitmaken van `Operatie Jump’. In de wandelgangen wordt het rendementsonderzoek al `Operatie Dump’ genoemd.

‘Operatie Jump’ is volgens Werner enkele weken geleden ‘in overleg met KPN’ van start gegaan. Marinus Potman, woordvoerder van KPN, zegt echter niets te weten over een dergelijk onderzoek. Het onderzoek zal ‘nog enkele weken’ duren, aldus Werner.

In hoeverre de werknemers op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het onderzoek, kan ze niet zeggen. “De kennis van de organisatie wordt maximaal gebruikt om te komen tot rendementsverbetering. We hebben sowieso een cultuur waar veel ruimte is voor initiatieven van werknemers.”