Archief Nu.nl weg onder druk ANP

Het ANP, dat de meeste artikelen aan Nu.nl levert, heeft de nieuwssite al in augustus verzocht om de artikelen die ouder dan drie maanden zijn te verwijderen.

In de contracten die het ANP afsluit met sites die de berichten op internet plaatsen, staat standaard dat de berichten maar tot drie maanden terug gearchiveerd mogen worden. “We houden af en toe een steekproef. Daaruit bleek dat Nu.nl zich niet aan het contract hield”, aldus Narain, adjunct-directeur van de afdeling nieuwe media van het ANP.

“Die clausule staat inderdaad in ons contract”, aldus uitgever Bert Wiggers van Nu.nl. “Maar met ons oude <i>content management systeem</i> konden we de oude artikelen niet verwijderen.”

Nu.nl startte woensdag met een nieuwe content management systeem (cms). Het is gebaseerd op MMBase, een open-source cms dat ooit door de VPRO is ontwikkeld. Volgens Wiggers werkt het nieuwe systeem ‘als een dolle’. “Het is veel beter dan al die dure systemen die veel internetsites nu gebruiken.”

Wiggers bagatelliseert het ongemak dat ontstaat door het verdwijnen van de zoekfunctie. “Daar werd toch al nauwelijks gebruik van gemaakt. Het aantal zoekopdrachten was op de vingers van een hand te tellen. Af en toe heb je wat scholieren die een werkstuk moeten maken, maar daar blijft het bij.”

Wiggers: “Als ik zie hoe weinig van de archieffunctie gebruik wordt gemaakt, vraag ik me af of de PCM-kranten wel iets met hun betaalde archief verdienen.”

Overigens lijkt het erop dat een beperkt deel van het Nu.nl-archief nog altijd met een omweg kan worden opgevraagd. Verreweg de meeste artikelen lijken echter uit het archief te zijn verwijderd.