Anti-oorlogsprotest: site Ned. Dagblad gehackt

Een internetredacteur van het Nederlands Dagblad bevestigt dat de site gehackt is geweest. “We zijn nu druk bezig om het probleem op te lossen.”

Op de voorpagina van de gereformeerde krant waren diverse nieuwskoppen aangepast. “Onschuldige vrouwen en kinderen slachtoffer oorlog”, stond er bijvoorbeeld boven een artikel over de treinbotsing in Roermond, waarbij een machinist om het leven kwam.

In een verklaring die naar een groot aantal Nederlandse media is gestuurd, eisen ‘bezorgde burgers’ de actie op. “Wij wijzen elke steun van Nederland aan de oorlog af, zowel militair als politiek. Oorlog is geen antwoord, onschuldigen worden getroffen, en dat allemaal door een land dat Saddam Hoessein zelf aan de macht heeft geholpen.”

“Dit is niks persoonlijks tegen het Nederlands Dagblad. We hopen dan ook dat ze het ons niet kwalijk nemen. We hebben totaal geen kwaadwillige bedoeling hiermee, we zochten alleen een platform waarop we ons ongenoegen konden uit[en].”

De hackers laten desgevraagd weten dat het content management systeem (cms) dat het Nederlands Dagblad gebruikt, niet beveiligd was. Het cms blijkt bij veel online publicaties een Achilleshiel. Het is niet voor het eerst dat internetters erin zijn geslaagd om een nieuwssite te ‘bekladden’ via een ‘lek’ cms.

De hackers zeggen te betreuren dat ze het Nederlands Dagblad overlast hebben bezorgd. “Maar gezien de vreselijke situatie nu, was er geen keus. We hebben ook geprobeerd om de schade zo klein mogelijk te houden. Het euvel was binnen 10 minuten verholpen.”

De hackers, die naar eigen zeggen ook hebben meegedaan aan demonstraties tegen de oorlog, zeggen nog meer plannen voor protesten te hebben. “Allemaal vreedzaam. We hopen dan ook liever samen te werken met mensen dan om mensen tegen ons in het harnas te jagen.”