De OPTA heeft een inval gedaan bij Megaprovider. Het bedrijf van Martijn Bevelander is nog altijd betrokken bij het versturen van spam.
De inval heeft eind mei plaatsgevonden in het kader van een spamonderzoek, zo heeft Webwereld van betrouwbare bronnen vernomen. Er zijn onder meer computers in beslaggenomen. Ook bij een datacenter waarvan Megaprovider gebruikmaakt, is een inval geweest.
Hans Franken, Eerste-Kamerlid voor het CDA, laat geen spaan heel van de Europese plannen voor een bewaarplicht voor internet en telefonie.
In een debat met CDA-minister Piet Hein Donner (Justitie) maakte Franken dinsdagmiddag gehakt van het idee om internet- en telefoonaanbieders te verplichten om zogeheten verkeersgegevens van hun abonnees op te slaan.
De politie heeft bij een huiszoeking bij een Britse beheerder van de linkse actiesite Indymedia een server in beslaggenomen.
De niet bij name genoemde beheerder van Indymedia Bristol werd gearresteerd, zo meldt Indymedia UK. Bij de huiszoeking, die maandagmiddag plaatsvond, werd ook diens privé-computer in beslaggenomen.
Adam Curry en Dave Winer, de twee drijvende krachten achter podcasting (radiouitzendingen via internet), hebben hun ruzie bijgelegd.
De twee kemphanen schudden elkaar de hand op Gnomedex 5.0, een beurs in Seattle, Washington. Curry en Winer hielden allebei een keynote-speech op Gnomedex.
Een aantal internetaanbieders, waaronder KPN, Wanadoo en Tiscali, zet in een brief aan de Eerste Kamer de bezwaren tegen een bewaarplicht uiteen.
De aanbieders maken zich grote zorgen over de stappen die in Europa worden gezet om een bewaarplicht in te voeren. “De belangen van de sector en die van consumenten lijken hierbij ernstig te worden geschaad.” Zij roepen de Eerste Kamer op om minister Piet Hein Donner tijdens een overleg op 28 juni met hun zorgen te confronteren.
Het bewaren van verkeersgegevens van telefonie en internet kan een belangrijke bijdrage leveren aan grootschalige en internationale opsporingsonderzoeken.
Dat is volgens het ministerie van Justitie de conclusie van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. De onderzoekers pleiten voor een wettelijke bewaarplicht van één jaar. Dit zou opsporingsambtenaren in staat moeten stellen om bewijsmateriaal te verzamelen en criminele netwerken in kaart te brengen.
Bij het dichten van een door de Nederlander Alex de Vries ontdekt lek in Hotmail heeft Microsoft half werk afgeleverd. Andermans Hotmail overnemen is nog steeds mogelijk.
“Hotmail is nog steeds kwetsbaar voor dit soort aanvallen”, aldus De Vries. “De exploit die ik publiceerde, hebben ze vrij snel opgelost, maar de algemene veiligheid van MSN-sites laat nog op zich wachten.”
Een overwinning voor de voorstanders van softwarepatenten. De juridische commissie van het Europarlement wil weinig veranderen aan het voorstel voor softwareoctrooien.
De Europarlementariërs in de juridische commissie stemden maandag tegen veel amendementen (wijzigingsvoorstellen) op het voorstel waar de Raad van ministers eerder dit jaar overeenstemming over bereikte.
De maker van de site InJeHolland.nl moet zijn domeinnaam opgeven. Dat heeft de rechtbank Den Haag besloten in een kortgeding dat hogeschool InHolland had aangespannen.
Ook moet de maker van de site, oud-student Johan Kaasjager, binnen twee weken de registratie van het domein InJeHolland.nl bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) ongedaan maken, zo oordeelde de rechter. De rechtbank was het met InHolland eens dat de site misbruik maakt van de naam en het beeldmerk van de hogeschool.
Zondag 19 juni was het tien jaar geleden dat internetaanbieder Planet Internet van start ging. Inmiddels is Planet de één van de grootste providers van Nederland.
Hoewel een groot deel van de Nederlanders in juni 1995 nog nooit van internet had gehoord, was de belangstelling voor de start van Planet groot. Oprichter Michiel Frackers schrijft in zijn boek ‘Op zoek naar de heilige graal’ dat er meer dan honderd journalisten afkwamen op de eerste persconferentie van het bedrijf.