‘Podfathers’ Adam Curry en Dave Winer begraven strijdbijl

De twee kemphanen schudden elkaar de hand op Gnomedex 5.0, een beurs in Seattle, Washington. Curry en Winer hielden allebei een keynote-speech op Gnomedex.

Aan het eind van zijn toespraak zette Curry Winer in het zonnetje. “Ik wil Dave Winer graag bedanken voor zijn bijdragen aan rss, opml, weblogs en podcasting. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar ik respecteer je en ik houd van je.”

Op zijn weblog schrijft Winer dat hij opgelucht is dat de ruzie uit de wereld is. “Uiteindelijk heb ik gekregen wat ik wilde. Het was moeilijker dan het had hoeven zijn, maar zo is het leven. Je krijgt nu eenmaal niets op een presenteerblaadje. Laten we nu vooruit kijken.”

Losgeslagen

Het dispuut tussen de twee ‘podfathers’ begon in mei, toen Winer Curry ervan beschuldigde ten onrechte alle eer voor de uitvinding van podcasts voor zichzelf op te eisen. Het zat Winer dwars dat Curry in de media vaak wordt aangeduid als de bedenker van podcasting.

Winer speelde naar eigen zeggen een minstens net zo grote rol bij de ontwikkeling van podcasting. “Ik heb de eerste iPodder geschreven, in 2001, drie jaar voordat Adam claimt die dingen te hebben gedaan.” De iPodder is het programma waarmee internetters automatisch podcasts (de radioprogramma’s) kunnen ophalen.

Op zijn weblog trok Winer flink van leer tegen Curry. “Op een zeker moment zal hij weer vrienden nodig hebben”, schreef Winer over Curry. “En dan ga ik hem een schop onder zijn reet verkopen, ik zal hem in de ogen kijken en zeggen: ‘had je maar niet zoveel moeten liegen, klootzak.'”

Curry reageerde verbaasd op de plotselinge woede-uitbarsting van Winer. “Hij is nu finaal losgeslagen”, verklaarde de voormalige MTV-vj destijds tegenover Webwereld.