Commissie Europarlement vóór softwarepatenten

De Europarlementariërs in de juridische commissie stemden maandag tegen veel amendementen (wijzigingsvoorstellen) op het voorstel waar de Raad van ministers eerder dit jaar overeenstemming over bereikte.

Tot afgrijzen van de tegenstanders van softwarepatenten besloten de Europese ministers van Economische Zaken in maart formeel in te stemmen met een richtlijn die softwarepatenten mogelijk maakt.

De leden van de Europese Volkspartij (EPP) en de Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE) stemden tegen de meeste amendementen. Samen waren de leden van deze twee groepen goed voor een meerderheid. De EPP is de grootste fractie in het Europarlement (met vertegenwoordigers christen-democratische en conservatieve partijen). De groene en socialistische Europarlementariërs steunden de meeste wijzigingsvoorstellen wel.

Voorstanders

Het resultaat van de stemmingen in de juridische commissie is een flinke opsteker voor bedrijven als Nokia en Philips die al jaren ijveren voor de mogelijkheid om in Europa softwarepatenten toe te staan.

Mark MacGann, president van de Eicta (een belangenorganisatie van technologiebedrijven zoals Intel, Microsoft en Philips), is ingenomen met de uitkomst. “De Europese industrie is tevreden over de uitkomst van de stemming”, zo verklaart hij tegenover de Financial Times.

Volgens veel grote technologiebedrijven is het van groot belang dat Europa octrooien toestaat op ‘computer-geïmplementeerde uitvindingen’. Zonder een goede bescherming via octrooien zou het minder aantrekkelijk zijn om geld te investeren in het doen van onderzoek en ontwikkeling.

Tegenstanders

Tegenstanders van softwarepatenten, voornamelijk te vinden onder kleine bedrijven en onafhankelijke softwareontwikkelaars, stellen juist dat softwareoctrooien ten koste zullen gaan van de innovatie. Zij vrezen dat grote bedrijven softwarepatenten zullen misbruiken om de concurrentie te ontmoedigen.

De tegenstanders van de softwarepatenten zijn dan ook ontevreden over de uitkomst van de stemming in de juridische commissie van het Europarlement. Zij spreken van een ‘rampzalige stemming’. “Het resultaat van maandag laat nog steeds softwarepatenten toe”, sombert Softwarepatenten.be, een site van tegenstanders van softwarepatenten.

De tegenstanders hebben hun hoop nu gevestigd op de rest van het Europarlement. Op 6 juli stemt het complete parlement over de amendementen. “Het teleurstellend resultaat van maandag is een reden te meer om contact op te nemen met de leden van het Europarlement.”