Antispamwetgeving zorgt er niet voor dat de hoeveelheid spam afneemt. Steeds vaker nemen internetters en bedrijven het recht in eigen handen.
Op 12 april 1994 werd internet getroffen door de eerste grote spamactie. Het Amerikaanse advocatenkantoor Canter & Siegel uit Phoenix, Arizona prees zijn diensten aan in duizenden nieuwsgroepen. De internetgemeenschap reageerde furieus. “Stuur kokosnoten en blikken spam naar Canter & Co.”, luidde de oproep van een verontwaardigde nieuwsgroepenlezer. Anderen stuurden e-mailbommen en lange zwarte faxen naar het advocatenkantoor.
De telecomwaakhond OPTA heeft een verzoek van KPN om toegang te krijgen tot het kabelnet van UPC afgewezen.
De beheerders van de kabelnetwerken kunnen vanavond een paar extra champagneflessen ontkurken. Ze hoeven hun plaaggeest KPN voorlopig nog geen toegang te verstrekken tot hun netwerk.
Meer dan 25.000 mensen hebben een brief ondertekend waarin Polen wordt bedankt voor het verzet tegen de Europese softwarepatenten.
De brief op de site Thankpoland.info is op het moment van schrijven door 25.923 mensen ondertekend. Een kopie van de brief zal, samen met een boeket, naar het Poolse ministerie voor Wetenschap en Informatietechnologie worden gestuurd.
In de VS sturen webloggers presentator Dan Rather met pensioen. In Nederland moet officier van justitie Joost Tonino het veld ruimen.
“2004 is het jaar van de weblog geworden”, schrijft De Telegraaf begin december. Een mening die in ieder geval wordt gedeeld door de Amerikaanse woordenboekenuitgever Merriam-Webster die de term ‘blog’ uitroept tot woord van het jaar.
Uitgever Groenendaal, die eerder deze week een boete kreeg opgelegd van de OPTA, vindt het bewijs van de OPTA onvoldoende.
De OPTA legde Groenendaal eerder deze week een boete van 25.000 euro op. De telecomwaakhond had in totaal 160 klachten ontvangen over spamberichten waarvoor Groenendaal medeverantwoordelijk was.
Wie niet beter weet, zou in 2004 af en toe het idee hebben kunnen krijgen dat de dotcom-zeepbel nooit is doorgeprikt.
Oude tijden lijken even te herleven als Google in het voorjaar van 2004 zijn beursgang aankondigt. De site van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse instantie die toeziet op de beurshandel, is bijna onbereikbaar. Negen keer zoveel beleggers als normaal proberen de SEC-site te bezoeken om zich te informeren over de aanstaande initial public offering (ipo).
Een Duitse tiener zorgt in 2004 voor de meeste virusoverlast. Toch zijn het steeds minder vaak pubers die verantwoordelijk zijn voor virussen.
Sven Jaschan is achttien jaar oud en woont in het plaatsje Waffensen, iets ten oosten van Bremen. Hij bezoekt een vakschool voor informatica in Rotenburg. En hij is in 2004 verantwoordelijk voor twee van de schadelijkste computervirussen: Netsky en Sasser. Volgens virusbestrijder Sophos samen goed voor meer dan de helft van alle computervirusbesmettingen.
Internetaanbieder Boswell uit Enschede moet een dwangsom van tienduizend euro betalen. Boswell voldoet niet aan de aftapverplichting.
Dat heeft het Agentschap Telecom, dat toeziet op de naleving van de aftapverplichting, bekendgemaakt. Vijf andere providers hangt ook een dwangsom boven het hoofd. Zij hebben echter nog even de tijd om hun zaakjes op orde te krijgen.
De belangenbehartiger van het bedrijfsleven VNO-NCW vreest problemen bij de invoering van nieuwe Nederlandse antispamregels.
Minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) is van plan om het Nederlandse spamverbod uit te breiden zodat ook het bedrijfsleven wordt beschermd tegen ongewenste bulkmail. Wel moeten bedrijven die daar prijs op stellen, de mogelijkheid houden om ‘spam’ te ontvangen via een ‘speciaal, onpersoonlijk adres’.
De bewaarplicht voor verkeersgegevens kan de Nederlandse internetaanbieders miljoenen euro’s gaan kosten.
Dat blijkt uit het door KPMG opgestelde rapport ‘Onderzoek naar de opslag van verkeersgegevens van telecommunicatieaanbieders’, dat minister Piet Hein Donner (Justitie) deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.