XS4ALL vangt bot in beroep Deutsche Bahn

Het hoger beroep spitste zich toe op de vraag of een provider onmiddellijk gehoor moet geven aan het verzoek van een klager om bepaalde zaken op bijvoorbeeld de homepage van een abonnee te verwijderen.

XS4ALL heeft een klachtenprocedure voor mogelijk illegale sites. Klagers moeten daarbij een formulier invullen, waarin ze moeten onderbouwen waarom ze vinden dat de inhoud van een site in strijd met de wet is. Ook vraagt XS4ALL om een vrijwaring, zodat de abonnee de provider niet aansprakelijk kan stellen als informatie ten onrechte wordt weggehaald.

Deutsche Bahn doorliep deze procedure niet, maar stuurde meteen een dagvaarding na het verzoek van XS4ALL om een verdere onderbouwing. De Amsterdamse rechtbank gaf de Duitse spoorwegen gelijk en beval XS4ALL om twee artikelen over het saboteren van de spoorwegen van de homepage van een abonnee te verwijderen. Bovendien moest XS4ALL Deutsche Bahn de naam- en adresgegevens van de betreffende abonnee geven.

Blaffax

Het Amsterdamse Hof bevestigt nu de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. “Helaas”, constateert XS4ALL. De provider had gehoopt een duidelijke leidraad te krijgen ‘wanneer een provider op voorhand verplicht is om de privacy en vrijheid van meningsuiting van zijn abonnees te schenden’.

Het Hof weigert ‘deze principiĆ«le vragen’ van de provider echter in zijn vonnis te beantwoorden, stelt XS4ALL. Volgens XS4ALL-woordvoerder Sjoera Nas dreigen nu ‘Amerikaanse toestanden’.

“Dit is vergelijkbaar met de DMCA. Als je als provider niet onmiddellijk gehoor geeft aan een blaffax van een advocaat om onwelgevallig materiaal te verwijderen, kan je dat duur komen te staan.”

Meldpunt

“We hebben geen moeite met een uitspraak van de rechter. Maar het wordt wel problematisch als providers nu op de stoel van de rechter moeten gaan zitten”, aldus Nas. “Als een homepage in de verste verte naar iets strafbaars riekt, moet je hem nu meteen verwijderen.”

XS4ALL vestigt zijn hoop nu op de Europese Commissie. Die is een jaar geleden begonnen met gesprekken met providers en rechthebbenden (eigenaars van auteursrecht). Nas: “De consensus lijkt nu te zijn dat er een nationaal meldpunt voor onrechtmatig materiaal moet komen. Dat meldpunt kan dan de rol van justitie overnemen.”

Nas weet nog niet of XS4ALL in cassatie zal gaan tegen de uitspraak van het Hof.