Mogelijk meer kranten integraal online

Dat zegt Rob Jacobs van het Almeerse bedrijf Jacobs Company. Jacobs Company heeft software ontwikkeld waarmee het mogelijk is om een ‘digitale replica’ van een krant online te zetten. Jacobs is naar eigen zeggen in onderhandeling met Het Financieele Dagblad en PCM (NRC Handelsblad, Trouw, Algemeen Dagblad en de Volkskrant).

Volgens Jacobs biedt zijn software ‘veel meer mogelijkheden’ dan de oplossingen waarvoor De Telegraaf en het Nederlandse Dagblad hebben gekozen. Bij De Telegraaf kun je via internet door de krant ‘bladeren’ en interessante berichten of foto’s aanklikken. Het Nederlands Dagblad biedt een pdf-bestand van zijn complete krant aan.

“Bij ons kunnen lezers bijvoorbeeld ook hun eigen knipselmap maken met interessante artikelen uit een krant.” Op de site van Jacobs staat een demo-versie.

Oriƫnterende fase

Welke vorm de samenwerking met Het Financieele Dagblad en PCM gaat krijgen is nog onduidelijk. Het Financieele Dagblad zal waarschijnlijk een knipseldienst gaan aanbieden. “Daarbij kunnen ondernemers bijvoorbeeld alle artikelen over een onderwerp als internetbankieren krijgen.”

Of PCM wel complete kranten online zal gaan zetten, is nog onduidelijk. Jacobs: “De gesprekken bevinden zich nog in de oriĆ«nterende fase.”

Jacobs verwacht veel van een dienst waarbij abonnees artikelen uit verschillende kranten kunnen lezen. “Dat zal voorlopig nog een lastig verhaal zijn, omdat de verschillende krantenuitgevers elkaar beconcurreren, maar in de toekomst zie ik wel degelijk mogelijkheden. Je zou je bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat iemand voor het lokale nieuwe de Provinciaal Zeeuwse Courant leest en voor het algemene nieuws de Volkskrant.”

Bij PCM kan niemand iets vertellen over de onderhandelingen met Jacobs Company. De verantwoordelijke persoon is op vakantie.