XS4ALL staakt financiering Netkwesties

“In de loop van 2004 houdt de XS4ALL-hulp op”, schrijft Olsthoorn in de editie van Netkwesties die woensdag verscheen. Daarmee zet de provider na drieënhalf jaar een punt achter de financiering van het `magazine over vrijheid, rechten en regels op internet’.

Wat dat voor de toekomst van Netkwesties betekent, is nog niet duidelijk. Olsthoorn is er in ieder geval niet helemaal gerust op, getuige de kop boven het artikel: `Netkwesties in 2004: dood of de gladiolen’.

In een reactie nuanceert Olsthoorn de kop. “Ik ga er zeker nog heel 2004 mee door en bij een goede gezondheid ook daarna.” Hij noemt Netkwesties een ‘journalistieke hobby’. “En een hobby kost tijd en geld.”

Hoeveel abonnees Netkwesties heeft, wil Olsthoorn niet zeggen. Dat het er nauwelijks meer dan duizend zijn, spreekt hij tegen. “Het aantal ligt veel hoger, zeker sinds onthullingen in Netkwesties in het najaar die televisie en dagbladen haalden.”

Netkwesties ging in november 2000 van start. De uitgave schrijft vooral over privacy (op internet) – één van de speerpunten van XS4ALL en bovendien een onderwerp dat na de terreuraanslagen van 11 september volop in de belangstelling kwam te staan.

Afgelopen jaar haalde Netkwesties onder meer de publiciteit met het verhaal over een `toetjesterrorist’, een 45-jarige man uit Panningen die zuivelconcern Campina probeerde af te persen door toetjes van het bedrijf te vergiftigen.