Leedvermaak over dik jongetje en seksvideo

Welke filmpjes, foto’s en grappen werden het vaakst doorgestuurd, welke websites werden onder de voet gelopen door bezoekers en wiens naam ging het vaakste over de tong? Wat waren, kortom, de internethypes van 2003? WebWereld geeft een overzicht.

Oorlog in Irak

De oorlog in Irak leidde tot de nodige creativiteit bij internetters. Nu gaf het verdreven Iraakse bewind daar natuurlijk ook wel enige aanleiding toe. Vooral de Iraakse minister van informatie, Mohammed al Sahaf, kreeg met zijn scheldkanonnades en glasharde ontkenningen over de Amerikaanse opmars de lachers op zijn hand.

Op internet duiken talloze fansites met de uitspraken van ‘Comical Ali’ op. T-shirts met de beeltenis van de informatieminister gaan als warme broodjes over de toonbank. Met behulp van een soundboard kunnen internetters hun eigen Al Sahaf-speech samenstellen en op het weblog Retecool is Al Sahaf het onderwerp van FotoFuckVrijdag (de wekelijks terugkerende rubriek met gemanipuleerde foto’s).

Toen Saddam Hussein half december werd gearresteerd, maakte Al Sahaf een korte come-back. “Dat is Saddam niet”, aldus de informatieminister over een foto van de bebaarde Hussein. “Jullie hebben de Kerstman gevangengenomen. Ik eis zijn vrijlating.”

De arrestatie van Hussein leidt tot meer jolijt. Zo duikt de bebaarde ex-dictator op in een ‘reclame‘ voor Gilette. Eerder speelde hij al de hoofdrol in de clip ‘Saddam From Iraq‘, een parodie op het nummer ‘Jenny From The Block’ van Jennifer Lopez.

George W. Bush

Ook de Amerikaanse president George W. Bush en de Britse premier Tony Blair duiken tijdens de Irak-oorlog op in een knap gemaakte muziekvideo. Ze zingen een duet.

Als Bush in juni van een Segway valt, leidt dat tot het nodige leedvermaak op internet. Foto’s van de gebeurtenis verspreiden als een lopend vuurtje over internet. “De beste man heet natuurlijk niet voor niets George Walker Bush”, stelt het weblog MijnKopThee.nl vast.

De Amerikaanse president is al jaren de kop van Jut op internet. Stonden in het verleden doorgaans Bush’ treffende gelijkenis met de gemiddelde chimpansee en zijn versprekingen centraal, in 2003 wordt de Amerikaanse president op internet vooral aangevallen op zijn (Irak-)beleid.

Zo leidt een zoekopdracht bij Google naar ‘weapons of mass destruction‘ sinds de zomer naar een pagina met een wel heel aparte foutmelding. Wie bij dezelfde zoekmachine zoekt op ‘miserable failure‘ wordt doorverwezen naar de officiële biografie van Bush op de site van het Witte Huis.

In januari duikt er een mailtje van de Amerikaanse president op: een persiflage op de oplichtersmails die doorgaans afkomstig zijn van Nigerianen. Deze keer is het bericht niet afkomstig van de zoon van een verdreven Afrikaanse dictator, maar van ‘de zoon van de voormalige president van de Verenigde Staten George Herbert Walker Bush’.

De inhoud is identiek aan die van het gemiddelde oplichtersmailtje. “Deze brief zal u misschien verbazen omdat we elkaar nooit eerder ontmoet hebben…” De ontvanger van het bericht wordt opgeroepen om 10 tot 25 procent van zijn jaarsalaris over te maken naar Bush die het geld wil gebruiken om een aantal interessante oliebronnen in Irak te bemachtigen.

De bedenker van het mailtje, een hoogleraar geografie aan de universiteit van Wisconsin, verklaart dat Bush’ pogingen om economische en politieke steun te winnen voor de oorlog tegen Irak hem deden denken aan de e-mails die hij van Nigeriaanse oplichters ontvangt.

Deetman

Een andere politicus die het dit jaar moet ontgelden, is de Haagse burgemeester Wim Deetman. De reden: een foto waarop de burgemeester naast een fan van ADO Den Haag staat die zijn geslachtsdeel uit zijn broek heeft hangen. Deetman reageert woedend en doet aangifte wegens schending van de openbare eerbaarheid en belediging.

Star Wars Kid

Bush die van zijn Segway valt, Deetman die voor lul staat, ook op internet geldt het adagium: geen beter vermaak dan leedvermaak. Dat is zeker het geval bij Ghyslain Raza. Ghyslain is een corpulente jongen van vijftien jaar die de hoofdrol speelt in een door hemzelf opgenomen filmpje. In de video imiteert hij een gevecht met een light sabre (wapen uit de Star Wars-films) door met een golfstok te zwaaien.

Een paar klasgenoten stelen het filmpje en zetten het op internet. Daar wordt het een grote hit. Miljoenen mensen bekijken het en er duiken tientallen variaties op.

Ghyslain wordt een cult-held: het dikke, onhandige jongetje waar veel internetters zichzelf in herkennen. Twee webloggers starten een inzamelingsactie voor de ‘Star Wars kid’ en er wordt een petitie online gezet om ervoor te zorgen dat de jongen een rol krijgt in de volgende Star Wars-film.

De scholier zelf is minder blij met de aandacht. Hij wordt zo gepest dat hij van school af moet. De ouders van Ghyslain zeggen dat hun zoon door de ervaring zo is vernederd dat hij psychiatrische hulp nodig heeft. Zij spannen een rechtszaak aan tegen de pestkoppen die de video online hebben gezet.

Paris Hilton

Een filmpje van een geheel andere orde – maar minstens even populair als de video van Ghyslain Raza – is dat van Paris Hilton, de achterkleindochter van de oprichter van de gelijknamige hotelketen.

Ook zij heeft een video gemaakt die niet voor anderen bedoeld is, maar toch op internet belandt. Op de beelden, die dateren van 2001, is te zien hoe de steenrijke Hilton de liefde bedrijft met haar toenmalige vriendje Rick Salomon.

Dat de video op internet verschijnt, is te danken aan Don Thrasher, een voormalige room mate van Salomon. Deze ‘vriend’ steelt de video en verkoopt de tape voor 50.000 dollar plus 30 procent van de omzet door aan een online pornoboer.

De rest is geschiedenis. De video verschijnt op internet, om vervolgens niet meer te verdwijnen – alle juridische dreigementen van de familie Hilton ten spijt. Ook Salomon spant een rechtszaak aan, maar dan tegen Paris en haar ouders. Hij beschuldigt hen van ‘smaad’ en eist een schadevergoeding van 10 miljoen dollar.

Puma-reclame

Seks scoort, zo toont de video van Paris Hilton maar weer eens ten overvloede aan. Dat verklaart waarschijnlijk ook de grote belangstelling voor enkele `advertenties’ voor Puma die in maart opduiken. Op de afbeeldingen is een meisje met Puma-schoenen te zien die op haar knieën voor een jongen zit. Op haar bovenbeen ligt iets wits.

Sperma of niet? Een echte reclame of niet? Dat het een officiële reclame is, wordt in ieder geval door Puma ontkend. Sterker nog: de sportkledingfabrikant eist van sites die de foto’s publiceren, dat ze daarmee stoppen. Het bedrijf noemt de afbeeldingen ‘ongeautoriseerd, seksueel suggestief en lasterlijk’. Publicatie van de afbeeldingen zou de goede naam van Puma schaden.

Friendster

Contactsites zijn al jaren populair. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse Cu2.nl. De site die in 2000 van start ging, claimt dat inmiddels ruim 750.000 Nederlanders een profiel hebben aangemaakt – 1 op de 21 Nederlanders.

Dit jaar wordt de Amerikaanse contactsite Friendster in snel tempo populair. Het idee achter de site is revolutionair: in plaats van op zoek te gaan naar onbekenden, geef je bij Friendster juist aan wie je vrienden zijn. Zo ontstaat er een netwerk van vrienden van vrienden. Je leert nieuwe mensen dus via-via kennen, net zoals in real life zeg maar.

De contactsite kan de toeloop van gebruikers slechts met grote moeite aan. Regelmatig komt het voor dat mensen die Friendster bezoeken, worden geconfronteerd met de mededeling dat de site even onbereikbaar is. Friendster slaat een overnamebod van dat andere hippe internetbedrijf – Google – af.

Flash mob

Wie in dit hype-overzicht de flash mob heeft gemist, heeft gelijk. Meer daarover op vrijdag 2 januari.