XS4ALL schaft datalimiet en fair use policy af

Bij het ADSL Start-abonnement komt de datalimiet te vervallen. Bij de andere abonnementen (Lite, Basic en Fast) wordt de fair use policy afgeschaft. XS4ALL is nog in onderhandeling met BBned over het afschaffen van de datalimiet bij Power ADSL. De provider vindt datalimieten ‘niet meer van deze tijd’.

“De adsl-verbindingen worden steeds sneller en XS4ALL wil al haar abonnees de ruimte geven om optimaal gebruik te maken van hun adsl-abonnement”, schrijft de internetaanbieder op zijn site. Volgens XS4ALL betekende de vroegere fair use policy in de praktijk doorgaans toch al ‘onbeperkt dataverkeer’.

Internetaanbieder Wanadoo heeft de datalimieten al eerder afgeschaft. “Wanadoo maakt in haar algemene voorwaarden wel melding van een fair use policy, maar deze is niet van toepassing op onze huidige adsl- en inbelabonnementen”, aldus Dianne Potters van Wanadoo. Ook Casema, dat de kabeltoegang voor Wanadoo verzorgt, past volgens Potters ‘in de praktijk’ geen fair use policy toe.

Tiscali is vooralsnog niet van plan het voorbeeld van XS4ALL te volgen. “We hebben geen plannen om de fair use policy af te schaffen. Die is er om misbruik te voorkomen. Klanten hebben wel de mogelijkheid om de datalimiet af te kopen”, zegt woordvoerder Wander Bruijel.

Ook Planet Internet en Het Net denken ‘voorlopig’ niet aan het afschaffen van de fair use policy.

Datalimieten zijn veel internetgebruikers een doorn in het oog. Vorige week is de kabelgebruikersvereniging COAX een actie gestart tegen de ‘strenge’ datalimieten van Chello. De kabelaanbieder bestudeert de mogelijkheid om de datalimieten aan te passen. “Daar is op dit moment echter nog geen nieuws over te melden”, aldus woordvoerder Ronald van der Aart.