WIPO gaat .nl-domeingeschillen beoordelen

Dat heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van .nl-domeinen, besloten.

Het besluit is een uitvloeisel van het vorig jaar gehouden domeinnaamdebat. Daarbij werd besloten dat de SIDN moest starten met arbitrage bij domeingeschillen. Tot nu toe moeten bedrijven, organisaties of individuen die recht menen te hebben op een domein, nog een rechtszaak aanspannen tegen de eigenaar van het domein.

De SIDN heeft de WIPO gekozen uit vier kandidaat-instituten (waarvan twee uit Nederland). Volgens de stichting heeft de WIPO ‘de meeste ervaring en expertise in geschillenbeslechting rondom domeinnamen’.

De WIPO zal haar activiteiten in december dit jaar of in januari 2003 starten. De precieze datum is afhankelijk van het moment waarop de nieuwe reglementen van de SIDN in werking treden.

De WIPO wordt vaak verweten te veel aandacht te hebben voor bedrijven en merkhouders. De organisatie zou te weinig belangstelling hebben voor zaken als de vrijheid van meningsuiting.

Ben Geerlings van de SIDN: “Bij een domeinnaamgeschil wordt de beslissing genomen op basis van de regeling voor .nl-domeinen. In principe zou de uitspraak dan ook altijd hetzelfde moeten zijn, ongeacht wie er verantwoordelijk voor is.”