Terwijl mobiel internet via umts nog op zich laat wachten, duikt WiFi al op verschillende plaatsen in Nederland op. Diverse bedrijven en instellingen timmeren aan de weg met hun eerste zogeheten access points, plaatsen waar laptopbezitters kunnen inloggen. Rob Rooken van WiFi-pionier Aervik twijfelt niet als hij moet kiezen tussen WiFi en eumts. “Umts is een slap aftreksel.”
Het optimisme van Rooken is niet geheel zonder reden. WiFi (Wireless Fidelity, ook wel bekend als 802.11b) heeft enkele grote voordelen boven umts. Om te beginnen de snelheid. Wie met zijn laptop met ingebouwde WiFi-kaart contact maakt met internet, kan een snelheid halen van 11 megabit per seconde. Dat is zeker tien keer zo snel als met een umts-toestel.
Daarnaast is de gebruiker van WiFi goedkoper uit. Het enige wat nodig is, is een laptop die voorzien is van een WiFi-kaart. In de nieuwste laptops zit een dergelijke kaart doorgaans standaard ingebouwd.
De toegang tot het netwerk is in sommige gevallen gratis. Zo is het sinds kort mogelijk om op de Nieuwmarkt in Amsterdam en het Waagplein in Alkmaar kosteloos in te loggen op een plaatselijk WiFi-netwerk. In Amsterdam maakt de draadloze internetter gebruik van de restcapaciteit van de aldaar gevestigde Waag Society, in Alkmaar draait de uitbater van een café aan het plein op voor de kosten.
Het meest ambitieuze plan om Nederlanders van gratis draadloos internet te voorzien is afkomstig van Hubhop. Leden van Hubhop stellen hun eigen WiFi-basisstation open en kunnen in ruil daarvoor gebruik maken van alle basisstations van andere leden van HubHop.
Voor het opzetten van een access point of hotspot is dan ook niet al te veel geld nodig. De WiFi-frequentie is gratis. Bedrijven die WiFi aanbieden, hebben dus geen miljarden euro’s hoeven te betalen, zoals de toekomstige aanbieders van umts. Een basisstation dat moet worden aangesloten op de internetverbinding, kost minimaal 250 euro.
Bereik
Tot zover het goede nieuws. Want er kleven ook nadelen aan WiFi. Zo is het bereik van een WiFi-basisstation slechts zo’n honderd meter. Wie wil internetten, moet dus in de buurt van een basisstation zitten.
Volgens Rob Rooken van Aervik, een bedrijf dat WiFi tegen betaling aanbiedt, hoeft dat geen probleem te zijn. “Je wilt helemaal niet internetten op de ringweg. De meeste mensen die draadloos willen internetten, doen dat zodat ze de Lotus Notes op hun laptop kunnen synchroniseren met die op hun werk.”
Volgens Rooken zullen met name zakelijke gebruikers geïnteresseerd zijn in draadloos internet. “Dat zijn de mensen die al een laptop hebben.” Nu heeft Aervik één hotspot, maar aan het eind van dit jaar moeten dat er honderd tot tweehonderd zijn – voornamelijk op plaatsen waar veel zakelijke gebruikers komen.
Veiligheid
Een fundamenteler probleem vormt de veiligheid van WiFi-netwerken. Draadloze netwerken blijken doorgaans maar matig beschermd. Kwaadwillende ‘drive-by hackers’ kunnen vaak zonder problemen bedrijfsnetwerken op.
Worden draadloze bedrijfsnetwerken vaak nog per ongeluk opengezet, bij gratis access points -zoals die in Amsterdam of Alkmaar – gebeurt dat met opzet. En dus hebben de beheerders van een dergelijk access point een verantwoordelijkheid voor wat anderen via hun internetaansluiting uitspoken.
Omdat dergelijke aanbieders in feite optreden als een soort internetaanbieder, vallen ze bijvoorbeeld ook onder de wettelijke aftapverplichting. “Als publieke leverancier van internetdiensten moeten zij in staat zijn sessies van mensen op hun wireless netwerk af te tappen volgens de aftapspecificatie”, waarschuwde Cor Bosman (XS4ALL) al in een reactie op een eerder artikel over het gratis WiFi-aanbod in Amsterdam en Alkmaar.
Voor Aervik geldt dat nadeel niet, bezweert Rooken. “Wij weten precies wie online was.”