Nederlandse uitbraak Yaha.E blijft raadsel

Marius van Oers (Network Associates) en André Post (Symantec) staan voor een raadsel. Ze hebben geen sluitende verklaring voor de heftige verspreiding van het Yaha.E-virus in Nederland. Volgens cijfers van MessageLabs wordt het virus in Nederland nog altijd zes keer zo vaak onderschept als in de Verenigde Staten.

“Er is geen technische verklaring waarom dat virus vooral in Nederland zou moeten toeslaan. Ik kan er niet goed de vinger achter krijgen”, aldus Post. Ook Van Oers houdt het op ’toeval’. “Het blijft gissen waarom het virus in Nederland zo huishoudt. Daar is geen logische verklaring voor.”

Post en Van Oers menen dat vooral de thuisgebruikers verantwoordelijk zijn voor de Yaha.E-epidemie. “Vanaf vrijdagmiddag is de verspreiding begonnen. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld door mensen die op dat moment net thuiskomen”, zegt Post.

“Je kunt je voorstellen dat het virus toevallig in een groep onbeschermde eindgebruikers terecht is gekomen. Veel mensen hebben nog altijd geen anti-viruspakket of halen maar eens in de zoveel tijd de updates binnen. Dat is ook de reden dat het Klez.H-virus zo lang actief blijft”, aldus Post.

Bedrijven zijn over het algemeen beter beschermd, meent Van Oers. “Veel bedrijven blokkeren inmiddels bepaalde extensies van bestanden die met e-mail worden meegestuurd. Op die manier kun je een heleboel virussen tegenhouden. Er is ook geen enkele zakelijke reden om bijvoorbeeld een .exe-bestand per e-mail te versturen. Je kunt net zo goed een linkje sturen naar een plaats waar dat bestand te downloaden is.”