Betaalde dossiers bij Nederlands Dagblad

Daarmee probeert het gereformeerde dagblad een nieuwe inkomstenbron aan te boren. In maart startte het Nederlands Dagblad al met de online verkoop van (oude) edities van de krant.

Voor het ‘verkopen’ van de dossiers maakt het Nederlands Dagblad gebruik van de diensten van het Duitse Firstgate. In Duitsland helpt FirstGate al langer publicaties, zoals Der Spiegel en Playboy, met het tegen betaling beschikbaar stellen van online content.

“Dankzij FirstGate kunnen lezers ook via hun bank- of girorekening betalen”, aldus Ruud Vos, chef internet van het Nederlands Dagblad. Losse nummers van het Nederlands Dagblad kunnen alleen maar met een creditcard worden gekocht.

Vos: “Toen we begonnen met het verkopen van losse nummers van de krant via internet, kregen we veel reacties van lezers die geen creditcard hadden en via een eenmalige machtig wilden betalen. Zodoende zijn we bij FirstGate terecht gekomen.”

Gratis

Vos verwacht dat vooral studenten en scholieren gebruik zullen maken van de mogelijkheid om dossiers tegen betaling in te zien. “Om mensen te laten wennen, krijgen ze bovendien een tegoed van vijf euro zodat ze tien uur gratis kunnen rondstruinen door onze dossiers.”

Binnenkort zal het ook mogelijk worden om losse nummers van het Nederlands Dagblad via FirstGate te betalen. Ook gaat het dagblad artikelen uit zijn archief online tegen betaling beschikbaar stellen.

Het Nederlands Dagblad loopt vaak voorop als het gaat om de introductie van digitale noviteiten. Sinds 1997 is het al mogelijk om een abonnement op de digitale in plaats van op de papieren versie te nemen. Daarmee had de krant uit Barneveld destijds een wereldprimeur.