‘Week des oordeels voor Emerce’

Dinsdagmorgen diende bij de Amsterdamse rechtbank de behandeling van de faillissementsaanvraag van Emerce. Op de site Remerce.nl houden de freelancers van het tijdschrift de moed erin.

Het faillissement is aangevraagd door Quote Media. De uitgever, die een meerderheidsbelang van 51 procent in de publicatie heeft, claimt nog 1,1 miljoen euro van Emerce tegoed te hebben. Daarnaast bestaat er een conflict tussen oprichter Oscar Kneppers (die de overige 49 procent van de aandelen in handen heeft) en Maarten van den Biggelaar (directeur van Quote Media).

De freelancers voelen zich de dupe van het conflict. Zij zijn er van overtuigd dat een `gezonde exploitatie’ van Emerce mogelijk is. “De afgelopen periode zijn veel concurrerende titels weggevallen, met als gevolg dat Emerce kan profiteren van een aantrekkend reclameaanbod, zowel in print als online”, schreven ze twee weken geleden in een verklaring.

Op Remerce.nl schrijft één van de freelancers, Jan Libbenga, dat Emerce voorziet `in een informatiebehoefte die niet zo snel door andere bladen of sites wordt ingevuld’. “Niet door automatiseringsbladen en niet door Planet of WebWereld.”

Hij weerspreekt dat de freelancers zich laten leiden door financieel eigenbelang, zoals Hyped.nl op basis van een radio-item suggereert. Libbenga: “Eigenbelang? Misschien waar het gaat om journalistieke vrijheid en creativiteit. Niet vanwege het geld.”

Op woensdag 23 juli doet de rechter uitspraak in de faillissementszaak.