‘Weblog against dictators’ wint Dutch Bloggies

De site sleepte de helft van de tien prijzen in de wacht. De andere vijf ‘bloggies’ gingen naar Merel Roze (zij ontving er drie), naar de in januari gestopte Tonie.net (lifetime award) en naar Volkomenkut.com (beste nieuwkomer).

Retecool.com is een van de bekendste Nederlandse weblogs. De site is duidelijk een van de wat ruigere Nederlandse blogs. Terwijl talloze webloggers op dit moment stelling nemen door een button met de tekst ‘weblog against war‘ op hun site te zetten, afficheert Retecool zich als ‘weblog against dictators‘.

Het afgelopen jaar verwierf Retecool vooral bekendheid door de FotoFuckVrijdag: een initiatief waarbij bezoekers een foto mogen bewerken en insturen. Fotobewerkingen die op Retecool verschenen, werden rond de verkiezingen ook overgenomen door diverse kranten en actualiteitenrubrieken op tv.

Crashtest

Toch beschouwt ‘Reet’, de maker van Retecool, de FotoFuckVrijdag niet als de meest memorabele actie van het jaar. “Dat was de Retecool Consumer Information. Jeroen van Inkel van Radio 538 riep op om een crashtest uit te voeren op servers van onder andere politieke partijen. Retecool Consumer Information heeft dezelfde test uitgevoerd op de server van Radio 538 en deze bleek daar niet tegen bestand.”

“Overigens zal Retecool Consumer Information maar sporadisch worden ingezet. De FotoFuckVrijdag is al verplichting genoeg.”

Een verklaring voor zijn succes heeft Reet niet. “Blijkbaar log ik op een manier die een grote groep mensen aanspreekt. Mijn bezoekers zijn niet zo ge├»nteresseerd in wat ik vanmorgen heb gegeten, maar ze willen leuke websites zien en mijn commentaar daar op lezen.”

Fraude

De enorme overwinning van Retecool heeft voor enige opschudding gezorgd in de weblogwereld. Op diverse fora twijfelen sommige webloggers aan de betrouwbaarheid van de uitslag. De organisatie van Dutch Bloggies spreekt de geruchten over fraude echter tegen. “Laten we hier duidelijk in zijn: op enkele uitzonderingen na is er geen fraude gepleegd!”

Reet moet wel lachen om alle commotie. “Ik sta er echt van versteld hoe verongelijkt sommige mensen reageren op de uitslag. Men spreekt mij er persoonlijk op aan dat Retecool vijf ‘bloggies’ heeft gewonnen.”

“Het enige wat ik heb gedaan is twee keer een post gemaakt op Retecool met de vraag of mensen willen stemmen. Het is niet meer dan logisch dat ik meer stemmen krijg dan een log met een fractie van het aantal bezoekers van Retecool. Dat men de uitslag zich zo aantrekt zegt meer over de mensen die er moeite mee hebben, dan over de winnaars.”