‘Dief’ wil Nederland in p2p-paradijs veranderen

Die onbescheiden doelstelling heeft Pieter Plass, oprichter van The Honest Thief, zich gesteld. Niet alleen wil hij in het tweede kwartaal een nieuwe (op Gnutella gebaseerde) filesharing-dienst beginnen, hij probeert ook in het buitenland opererende uitwisseldiensten over te halen om zich in Nederland te vestigen.

“Nederland is op dit moment het enige land waar een positieve rechterlijke uitspraak voor de uitwisseldiensten is geweest”, stelt The Honest Thief in een verklaring.

Het bedrijf doelt op de uitspraak in het hoger beroep van Buma Stemra tegen KaZaA. Op 28 maart 2002 bepaalde het Amsterdamse Gerechtshof dat het aanbieden van een uitwisseldienst, zoals KaZaA dat deed, niet in strijd is met de Nederlandse wet.

“Dit is een open uitdaging voor bestaande en nieuwe uitwisseldiensten om naar Nederland te komen. Laat ons u helpen bij het opzetten van uw activiteiten in Nederland en binnen de grenzen van de Nederlandse wetgeving.”

Hoge Raad

Helemaal zonder risico is het overigens niet om in Nederland een uitwisseldienst te beginnen. Later dit jaar – volgens de Buma Stemra ‘aan het eind van het voorjaar’ – dient de rechtszaak tussen Buma Stemra en KaZaA bij de Hoge Raad.

De auteursrechtenorganisatie Stichting Brein verwacht dat de uitspraak van de Hoge Raad positief zal uitvallen voor de rechthebbenden. “KaZaA is gewoon medeplichtig aan het inbreuk maken op het auteursrecht”, zegt een woordvoerder van Stichting Brein. “Je kunt de verantwoordelijkheid niet afschuiven op de gebruikers. Zonder de tool van KaZaA zou het voor hen niet mogelijk zijn om inbreuk te maken.”

Daarmee heeft Nederland geen voordeel ten opzichte van andere landen. De enige twee landen waar er jurisprudentie bestaat over uitwisseldiensten zijn Nederland en de Verenigde Staten. In alle andere landen zijn uitwisseldiensten daarmee ‘legaal’.

Volgens Steve Phenix, die de woordvoering doet voor ‘The Honest Thief’, hebben uitwisseldiensten er wel degelijk baat bij om zich in Nederland te vestigen. “PGR (Plass Global Resources, het bedrijf van Pieter Plass – MR) heeft uitgebreid overleg gehad met juridische experts. We hebben goede hoop dat de uitspraak van de Hoge Raad in het voordeel van de uitwisseldiensten zal uitvallen.”

Ergste soort

Daarnaast biedt de vestigingplaats van een uitwisseldienst ook geen garantie tegen buitenlandse rechtszaken. Zo heeft de Amerikaanse muziekindustrie KaZaA in eigen land voor de rechter gesleept.

Overigens wacht ook de door Pieter Plass op te richten uitwisseldienst een rechtszaak. George Knops van Buma Stemra: “Als de dienst vergelijkbaar is met andere uitwisseldiensten, dan is het een nieuwe loot aan de illegale stam. We willen best afspraken maken met een uitwisseldienst, maar als dat niet lukt, stappen we naar de rechter.”

Of Plass genegen is om met de muziekindustrie om tafel te gaan zitten, is onduidelijk. Op zijn persoonlijke site schrijft hij: “Ik ben ondernemer van het ergste soort. Ik zie in alles mogelijkheden en wil graag zoveel méér doen.”

Volgens woordvoerder Phenix zal de p2p-software van The Honest Thief aanvankelijk aan zogeheten ‘middle men’ worden aangeboden: bedrijven die zelf een uitwisseldienst willen opzetten. Een beta-versie zal volgende week beschikbaar komen. “Onze programmeurs halen op dit moment de laatste fouten uit de software.”