Webcamsite Cam@Home viert eerste lustrum

29 Maart 1998 begon het. Een site met een webcam waarop de Amsterdamse studenten bewegingswetenschappen Corrie en Rickert te zien waren. Al snel werd de site een hype. De eerste – soms weinig verhullende – beelden en een artikel van Francisco van Jole in de Volkskrant droegen daaraan bij.

Vijf jaar later is Cam@Home een fenomeen. Behalve Francisco van Jole mag ook Wim de Bie tot één van de trouwe bezoekers van de site gerekend worden. Zij zijn niet de enigen. Inmiddels zijn er bijna 5 miljoen bezoekers op de site geweest.

Volgens Rickert heeft de cam een grote invloed gehad op het leven van de twee. “Ik vraag me af hoe m’n leven zou zijn als ik op die dag niet de camera had opgepakt. Waarschijnlijk had ik dan geen eigen bedrijf gehad, en was Corrie geen internetjournalist”, schrijft hij op zijn weblog.

Corrie vraagt zich af of de webcamsite nog herinnerd zou worden als hij ophield te bestaan. “Natuurlijk zijn er de interviews in tijdschriften en waarschijnlijk zullen er altijd afbeeldingen blijven in de verborgen hoekjes van internet.”

Voor de zekerheid hebben Corrie en Rickert ook zelf alle afbeeldingen van de webcam opgeslagen. “Alle webcam shots zijn gearchiveerd voor het nageslacht. Inmiddels meer dan 20 cd-roms met meer dan 12 gigabyte aan data. Bijna 950.000 afbeeldingen, allemaal gemaakt in één ruimte.”