1 April: rapper Def P. in jury Idols

Dit jaar verspreidde nieuwsbrief het nieuws dat Def P., de voorman van de Nederlandstalige rapgroep, volgend jaar zou plaatsnemen in de jury van het tv-programma Idols. De Osdorp Posse steekt in het recent uitgebrachte nummer ‘Jongens uit de industrie’ juist de draak met programma’s als Idols en Starmaker.

“Dankzij zijn ruime en brede ervaring binnen de Nederlandse muziekindustrie en de leidende rol die Pascal Griffioen (Def P.) speelt binnen een van de moderne populaire Nederlandse muziekgenres, kwam de Idols-juryselectiecommissie tot deze verrassende keuze”, citeert de nieuwsbrief uit een persbericht van HMG.

Naast Def P. zou er plaats zijn voor nog iemand in de jury. Lezers van de OPmeel zouden hiervoor in aanmerking komen. Snel reageren was wel geboden, want: “Dinsdag zijn de sollicitatiegesprekken.”

Zeker 120 mensen trapten erin. “Sommige mensen sturen een compleet cv mee”, aldus Kirsten Verdel, beheerder van de mailinglist. “Anderen reageren boos: ‘Dat de Osdorp Posse zo diep kan zinken!'”

Ook de Nederlandse hiphopsite Fotoland-crew liet zich om de tuin leiden.

“De grap was wat mij betreft extreem doorzichtig dit jaar, maar toch tuinen mensen er weer massaal in”, aldus Verdel. “Dit keer overtreft het aantal mensen dat de uiterst transparante grap doorhad gelukkig wel het aantal onnozelen.”

Figuranten

In voorgaande jaren haalde de OPmeel ook al grappen uit met zijn lezers. Zo maakten abonnees vorig jaar kans op een reis naar Frankrijk.

Verdel: “In 2001 was echt de moeder aller OPmeel 1-aprilgrappen. Toen deed ik een oproep om ‘aanstaande zondag mee te spelen in de film over getto’s in Amsterdam, door de Osdorp Posse in samenwerking met de VPRO en met Herman van Veen in een gastrol.”

“Een dag nadat ik het bericht verstuurd had kreeg ik bericht van de VPRO. Of ik even wilde mailen wie de producent van deze film was.” Ook andere media, zoals de Metro en Veronica-teletekst, besteedden aandacht aan de opnames. Maar liefst 150 lezers gaven zich op als figurant.