VVD’ers ziedend over spionagekabinet

De chaos in de VVD is compleet door het voornemen in het regeerakkoord om de bewaarplicht te verlengen. Nadat er twee jaar geleden al grote onrust ontstond onder de liberale achterban toen de VVD ging regeren met gedoogsteun van een partij die de Koran wil verbieden, lijkt men het vertrouwen in Mark Rutte nu helemaal kwijt.

“Ik begrijp dat je in Nederland coalitieland altijd compromissen moet sluiten, maar ik snap niet dat de VVD haar principes zo te grabbel gooit”, aldus een hevig verontwaardigde VVD-stemmer die zich gisteravond met een toorts en een hooivork bij het hoofdkantoor van de VVD in Den Haag vervoegde.

“We zitten in Nederland niet te wachten op een overheid die haar burgers nog meer in de gaten houdt. Dat Nederland ooit heeft ingestemd met de bewaarplicht is natuurlijk al een affront, maar dat een kabinet met de VVD erin vervolgens kiest om die bewaarplicht te verlengen is een grove schande!”, brieste de man tegenover onze verslaggever alvorens hij door de politie werd weggevoerd.

Controlestaat

“Rutte heeft zich tijdens de onderhandelingen het kaas van het brood laten eten door Samsom en Bos”, aldus een ziedende Baron van Neemweghe uit Bloemendaal. Van Neemweghe is één van de duizenden teleurgestelde VVD’ers die zich de afgelopen dagen telefonisch of per mail bij de redactie van Webwereld meldden om hun gal te spuwen over het ‘extreem privacy schendende regeerakkoord’ zoals menigeen de afspraken tussen de VVD en de socialistische PvdA betitelt.

Zij vinden het onverteerbaar dat het kabinet van plan is om providers te dwingen om de gegevens van hardwerkende, onschuldige Nederlanders nog langer op te slaan. Het steekt de VVD-stemmers dat partijleider Rutte een fundamenteel mensenrecht als de bescherming van de persoonlijke levenssfeer op deze manier bij het oud vuil zet.

“Het is ongehoord dat de VVD akkoord is gegaan met een onderzoek naar het verlengen van de bewaarplicht”, vindt ook de grootste naoorlogse liberaal en erelid van de VVD Hans Wiegel. “Daarmee slaat het kabinet een gevaarlijk weg in. Nederland verandert hierdoor in een controlestaat waarvan Erich Honecker alleen maar kon dromen.”

Ook vanuit het buitenland wordt er met verbazing gereageerd op de kabinetsplannen. “Het is natuurlijk een interne Nederlandse aangelegenheid, maar ons Constitutioneel Hof heeft de bewaarplicht eerder dit jaar natuurlijk niet voor niets ongrondwettig verklaard“, aldus een bezorgde bondskanselier Angela Merkel.

Oost-Indisch doof

VVD-bestuurders en -vertegenwoordigers in het land zitten ondertussen met de handen in het haar. “Ik kan dit niet meer uitleggen aan de mensen op straat”, aldus het Roermondse VVD-raadslid Cor Rups. “Ik ben altijd trots geweest op mijn VVD-lidmaatschap, maar als rechtgeaarde liberaal valt het niet te verkopen dat je partij zich inzet voor het nog langer bewaren van het internet- en belgedrag van alle Nederlanders. Het is nooit aangetoond dat ons land daar veiliger van wordt.”

Rups is van plan om tijdens het partijcongres dat op 24 november in Den Bosch wordt gehouden, een motie in te dienen met een oproep aan Rutte om opnieuw om tafel te gaan zitten met de socialisten van de PvdA. “Dit plan moet absoluut van tafel.”

Omdat de kans groot is dat de leden van de VVD de motie van Rups zullen aannemen, komt de positie van VVD-leider Rutte die zich tot nu toe Oost-Indisch doof houdt voor de stortvloed aan kritiek op zijn spionagekabinet, steeds verder onder druk te staan.

Mark Mielke

De premier, die vanwege de plannen met de bewaarplicht al spottend Mark Mielke wordt genoemd (een verwijzing naar de beruchte Stasi-leider Erich Mielke), stond begin deze week op een besloten bijeenkomst met VVD-leden in Lunteren met zijn mond vol tanden, zo melden bronnen aan Webwereld.

Anderhalve week nadat het kabinet Rutte-II door koningin Beatrix werd beëdigd, kan Rutte namelijk nog altijd geen duidelijkheid verschaffen over de extra kosten die providers moeten maken om te kunnen voldoen aan een langere bewaarplicht.

De berekeningen die in verschillende media zijn verschenen, zijn volgens Rutte bezijden de waarheid. Uit een uitgelekte e-mail die medeonderhandelaar Stef Blok naar ongeruste VVD-leden stuurde, blijkt echter dat de door de media becijferde kostenstijgingen wel degelijk kloppen. Internetgebruikers, die door de crisis en de recente BTW-verhoging al keihard zijn geraakt, zullen hierdoor meer moeten gaan betalen voor hun abonnement.

Dramatische peiling

Een WOB-verzoek van RTL Nieuws om de onderliggende stukken over nut en noodzaak van een langere bewaarplicht openbaar te maken, lachte Rutte woensdagochtend nog op de hem kenmerkende wijze weg.

Het lachen zal hem echter zijn vergaan, toen hij gisteravond de ronduit dramatische resultaten van de jongste opiniepeiling van Maurice de Hond onder ogen kreeg. Volgens De Hond staat de VVD op een historisch dieptepunt. De liberalen zouden inmiddels op minder zetels kunnen rekenen dan GroenLinks.

PvdA-voorzitter Hans Spekman strooit vandaag extra zout in de VVD-wonden door in een interview met het AD te verklaren dat hij het bespioneren van alle Nederlanders ‘een feest’ vindt. “Waarom is het nodig dat Nederlanders die al heel veel privacy hebben, kunnen bellen en internetten zonder dat de overheid dat in de gaten houdt?”, aldus de socialist. “Waarom moet ik medelijden hebben met die mensen?”