Vrees voor overbelasting Stemwijzer.nl

Bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar raakte de site van Stemwijzer.nl op de dag van de verkiezingen overbelast. “We houden ook nu weer ons hart vast. De ervaring leert dat er op de verkiezingsdag nog altijd veel mensen langskomen”, aldus Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat de test heeft gemaakt.

“Wel hebben we nu meer voorzorgsmaatregelen genomen”, zegt De Graaf. “We werken samen met een aantal partnersites, zodat de last meer verdeeld is.”

Het aantal bezoekers aan Stemwijzer.nl is de afgelopen dagen al flink toegenomen. “Op zaterdag en zondag werd de site dagelijks 60.000 tot 70.000 keer bezocht. Maandag hadden we 140.000 bezoekers”, aldus De Graaf.

In totaal verwacht Stemwijzer.nl ‘om en nabij de 2 miljoen’ stemadviezen te verstrekken. Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, bedroeg het totaal aantal verstrekte stemadviezen nog 6.500. “Dat is nu dus astronomisch gestegen.”

Versobering

Stemwijzer.nl geeft geen overzicht meer van de verstrekte adviezen. Het is dus niet mogelijk om te zien hoe de verhoudingen tussen de verschillende partijen zijn. “Die optie hebben we na de moord op Pim Fortuyn verwijderd. Die stap is een gevolg van de versobering van de campagne”, zegt De Graaf.

Daarnaast is de verdeling van adviezen over de verschillende partijen volgens De Graaf ‘volstrekt onbetrouwbaar’. Volgens NIPO-onderzoek wijzigt slechts 4 procent van de bezoekers van Stemwijzer.nl zijn mening naar aanleiding van de uitkomst van het advies.

Het door Stemwijzer.nl verstrekte advies komt volgens het NIPO-onderzoek wel in driekwart van de gevallen overeen met of in de buurt van de bestaande politieke voorkeur van de internetter. “Dat betekent bijvoorbeeld dat iemand die van plan was om GroenLinks te stemmen, het advies krijgt om PvdA te stemmen met GroenLinks als tweede keus”, zo licht De Graaf toe.

Kritiek

Op de door Stemwijzer.nl gebruikte methode om tot een advies te komen, is kritiek geweest. Zo zouden de stellingen te oppervlakkig zijn. De Graaf is het daar niet mee eens.

“Een gevolg van de test is dat mensen gaan nadenken over de vragen. Ze gaan zich bijvoorbeeld verdiepen in wat bepaalde stellingen inhouden. Op die manier informeer je mensen met de vragen en wek je de nieuwsgierigheid op.”

Veel niet-gelovigen zijn verbaasd dat ze het advies krijgen om op de ChristenUnie of de SGP te stemmen – partijen waarop ze vaak uit principe nooit zullen stemmen. “Dat is ook iets om de kiezer aan het denken te zetten”, aldus De Graaf. “De ChristenUnie heeft bijvoorbeeld veel linksere standpunten dan de meeste mensen denken.”